Business Internaţional

Forintul maghiar s-a apreciat dupa ce banca centrala a majorat dobanda la 8,5%

28.05.2008, 21:31 19

Moneda nationala a Ungariei, forintul, s-a apreciat in fata euro dupa ce banca centrala a majorat rata dobanzii de referinta in incercarea de a incetini inflatia, scrie Bloomberg.
Banca centrala a Ungariei a ridicat rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, pana la 8,5%, Ungaria avand astfel a doua rata bancara din Uniunea Europeana, dupa Romania. Inflatia s-a mentinut la o valoare dubla estimarii bancii centrale in ultimele 19 luni.
"Deflatia va imbunatati fundamental situatia forintului", a spus un economist al BNP Paribas in Varsovia, Michal Dybula. Forintul a crescut ieri cu 0,1% pana la 244,34 forinti/euro la bursa din Budapesta. Moneda are a doua performanta de pe pietele emergente ale zonei, urcand cu 3,3% luna aceasta. Dybula estimeaza ca forintul se va deprecia, ajungand in urmatoarele sase luni la o valoare intre 250 si 260 forinti/ euro.
Preturile de consum au crescut cu 6,6% in luna aprilie, depasind estimarea de 3% a bancii. Oficialii bancii au declarat ca estimeaza o accelerare a ritmului inflatiei la 6,3% in cursul acestui an, comparativ cu estimarea lunii februarie, de 5,2%. Oficialii au adaugat ca inflatia se va situa la 4,2% anul viitor, comparativ cu estimarea anterioara, de 3,6%, si au afirmat ca pentru anul acesta se asteapta la o crestere de 2,2% a PIB, care se va accelera la 3,2% anul viitor si va ajunge la 3,7% in 2010.
Zlotul polonez a atins valoarea de 3,3923 zloti/euro, de la cea de 3,4097 zloti/euro din data de 23 mai, dupa ce ministrul economiei din Polonia, Jacek Rostowski, a declarat ca tara va atinge tinta inflatiei necesara pentru adoptarea monedei europene anul viitor.
Coroana ceha a ramas la aproape aceeasi valoare, de 25,080 coroane/euro. Coroana slovaca s-a depreciat cu 0,1% dupa opt zile de crestere, pana la 31,137 coroane/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO