Business Internaţional

Foreign Policy: Trump ar putea utiliza o agenţie de spionaj ultrasecretă pentru misiuni în SUA

Foreign Policy: Trump ar putea utiliza o agenţie de...

Autor: Mihai Draghici

31.03.2017, 18:01 143

Preşedintele SUA, Donald Trump, ar putea utiliza excesiv un serviciu de spionaj atât de secret încât fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, părea să nu îl recunoască, informează revista Foreign Policy.

Într-o bază militară ultraprotejată situată la 25 de kilometri sud de Washington D.C. se află sediul unei agenţii de spionaj de care puţină lume a auzit. Nici măcar Barack Obama, la cinci luni de la începerea mandatului, nu părea să cunoască denumirea. În timp ce dădea mâna cu oamenii la un restaurant din Washington în mai 2009, Obama l-a întrebat pe un client unde lucra. "Unde lucrezi?", a întrebat Obama. "La NGA, Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale", a răspuns bărbatul. Obama a părut debusolat. "Oh, puteţi să îmi explicaţi exact cu ce se ocupă această agenţie naţională geospaţială...?", a reacţionat Obama, fără a putea rosti denumirea întreagă a instituţiei.

"La opt ani după difuzarea înregistrării video, NGA rămâne cel mai necunoscut membru al principalelor cinci servicii de spionaj, printre care se numără Agenţia Centrală de Informaţii şi Agenţia pentru Siguranţă Naţională", scrie revista Foreign Policy într-un articol intitulat "Agenţia cu buget de mai multe miliarde de care nu aţi auzit - Cum ar putea deturna preşedintele Donald Trump un sistem integral de spionaj împotriva cetăţenilor americani nevinovaţi".

În pofida lipsei popularităţii, sediul NGA este a treia clădire ca mărime din zona metropolitană Washington, mai mare decât Cartierul general al CIA şi decât Capitoliul. Finalizat în anul 2011, cu un cost de 1,4 miliarde de dolari, principala clădire este cât patru terenuri de fotbal. Principala sarcină a NSA este analizarea a miliarde de imagini şi a miilor de ore de înregistrări video filmate de drone americane în Orientul Mijlociu şi în alte zone ale lumii.

Până acum, spre deosebire de CIA şi NSA, NGA nu a fost implicată în activităţi interne de monitorizare.

Însă, dată fiind concentrarea excesivă a noului preşedinte pe securitatea internă, este logic să ne aşteptăm ca Donald Trump să utilizeze orice instrument disponibil pentru această misiune", explică Foreign Policy.

"Iniţiind o nouă perioadă de monitorizare persistentă, Donald Trump ar putea utiliza instrumente folosite până acum la nivel global pentru a viza musulmani sau membri ai organizaţiei Vieţile Persoanelor de Culoare Contează (Black Lives Matter). Preşedintele s-a pronunţat de multe ori în favoarea intensificării monitorizării moscheilor; capacităţile de monitorizare aeriană vor permite localizarea persoanelor care frecventează moscheile. Dronele ar putea ajuta la localizarea imigranţilor care urmează să fie deportaţi (...) Toate aceste lucruri vor necesita extinderea în mod semnificativ a atribuţiilor Agenţiei Naţionale de Informaţii Geospaţiale, pentru analizarea imiaginilor obţinute pe plan intern", subliniază Foreign Policy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO