Business Internaţional

Ford resimte in contul de profit lupta la sange de pe piata auto

22.04.2005, 21:06 31

Ford Motors, gigantul producator de masini al Statelor Unite ale Americii, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o scadere a profitului cu aproape 40 de procente, informeaza BBC News.

Aceasta scadere a fost cauzata in mare parte de reducerea considerabila a vanzarilor pe teritoriul Statelor Unite ale Americii si, in acelasi timp, de cresterea preturilor materiilor prime.

Compania Ford Motors a declarat ca a obtinut un profit de 1,21 miliarde de dolari ( 927 milioane de euro) si a avut vanzari de 45,1 miliarde de dolari (34,58 miliarde de euro).

In comparatie cu General Motors, cel mai mare producator aut o din lume, care a declarat ca in aceeasi perioada a inregistrat pierderi de 1,1 miliarde de dolari (843 de milioane de euro), situatia companiei americane Ford este inca una favorabila.

Amandoua companiile producatoare de masini se confrunta cu probleme destul de mari pe pietele lor interne. Iar acest lucru este cauzat de cresterea pretului combustibilului si scaderea cheltuielilor de consum ale populatiei, aceste aspecte constituind doi factori care lovesc pietele interne constant.

In momentul de fata, atat Ford, cat si General Motors se bazeaza pe imprumuturi si pe vanzarea de alte produse, in vederea acoperirii pierderilor inregistrate pana acum.

In acelasi timp, companiile fac mari eforturi pentru a-si rezolva si problemele din domeniul pensiilor, insa mai ales cele legate de costurile ridicate ale materiilor prime si obtinerea lor.

Conform rezultatelor obtinute, actiunile companiei Ford Motors au crescut cu 3,5% in predeschiderea tranzactiilor pe Wall Street. In pofida scaderilor inregistrate de companie, analistii se asteptau ca rezultatele sa fie mult mai slabe.

Compania Ford se afla la mijlocul unei strategii de restructurare pe termen lung, care are ca tinta reducerea costurilor si returnarea fondurilor catre sectorul sanatatii.

"Planul pe care l-am lansat in 2002 a condus la profit si la un consistent flux de lichiditati", a declarat Bill Ford, presedintele si directorul general al gigantului Ford Motors.

Ford Motors a mai declarat ca strategia a functionat, chiar daca prin aplicarea ei targetul profitului nu a fost atins. In acest sens, se asteapta ca in urmatoarele trei luni, pana in iunie, profitul sa mai scada, insa nu considerabil.

Cu toate ca targetul initial nu a fost atins, producatorul de masini Ford a obtinut prin intermediul operatiunilor efectuate un castig de 800 de milioane de dolari (613,47 milioane de euro ) la sfarsitul primului trimestru.

Comparativ, in acelasi interval de trei luni, General Motors a pierdut peste 3 miliarde de dolari sub forma de lichiditati, cu 10 procente mai mult decat toate celelalte bunuri lichide.

Cu toate acestea, rezultatele inregistrate de compania Ford Motors indica faptul ca afacerea de producere si vanzare de masini sta pe muchie de cutit. In schimb, divizia de finantare prospera.

Ford Motors Credit, cea care acorda imprumuturi clientilor, a declarat ca a inregistrat un profit de 710 milioane de dolari (544,45 milioane de euro), in crestere de la 22 milioane de dolari (16,87 milioane de euro).

La polul opus, profiturile obtinute din activitatea de baza au fost de 579 de milioane de dolari, aproape cu doua treimi mai putin decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului anterior.

Pe piata nord-americana, care absoarbe peste jumatate din vanzarile Ford, gigantul auto a avut rezultate foarte slabe, in timp ce vanzarile pe pietele Americii de Sud, Europei si Asiei au crescut considerabil.

Brandurile premium ale companiei Ford Motors de pe piata europeana, precum Land Rover, Jaguar si Aston Martin au cauzat pierderi importante acesteia.

In prezent, compania a stopat temporar productia de autovehicule, deoarece stocurile de pe pietele nord-americane au inceput sa creasca ingrijorator.

Potrivit Autodata, ponderea detinuta de Ford pe piata automobilelor si camioanelor a coborat pana la 18,2% in primul trimestru al acestui an, de la 19,1% in perioada similara a anului trecut. alice.danila@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO