Business Internaţional

Ford a vrut sa vanda Volvo celor de la Renault, dar nu s-a inteles la pret

02.07.2008, 18:09 52

Grupul american Ford a purtat negocieri cu grupul francez Renault in vederea vanzarii diviziei suedeze Volvo, insa discutiile s-au incheiat rapid din cauza diferentelor de pret, scrie Budapest Business Journal, citand surse din piata.
Conform informatiilor furnizate de aceste surse, cele doua parti au mai discutat si dupa incheierea tratativelor initiale care au avut loc in toamna anului trecut.
Ford a mai purtat negocieri si cu Dongfeng Motor Group, al treilea mare producator de automobile din China, pentru a deveni partener la conducerea Volvo. Purtatorul de cuvant al Ford, Mark Truby, a refuzat sa faca un comentariu direct, insa a afirmat: "Am anuntat in prima parte a acestui an ca Volvo nu este de vanzare si ca ne concentram atentia pe imbunatatirea rezultatelor financiare ale diviziei".
Un director executiv al Dongfeng a afirmat ca acest subiect nu a fost discutat de catre comisia de conducere a companiei sale, insa a spus ca nu poate exclude posibilitatea unor discutii informale. Chiar daca oficialii Ford au declarat ca nu intentioneaza sa vanda Volvo, producatorul auto a inceput sa poarte discutii informale cu partile interesate, conform surselor mentionate.
Analistii au afirmat ca Ford, care a pierdut peste 15 miliarde de dolari (9,49 miliarde de euro) in cursul ultimilor doi ani si care a abandonat o tinta de revenire pe profit in 2009, ar avea nevoie de fonduri suplimentare.
Producatorul auto cu sediul in Michigan este in mijlocul unui proces de restructurare, care include inchiderea unui numar de 16 fabrici din America de Nord si concedierea a zeci de mii de angajati. De asemenea, compania si-a ipotecat o parte din active in anul 2006, pentru a-si asigura fonduri in valoare de circa 23 de miliarde de dolari (14,57 mld. euro).
Ford a vandut deja marcile de lux Aston Martin, Jaguar si Land Rover, care alcatuiau divizia Premier Automotive Group.
Volvo, marca suedeza pe care Ford a cumparat-o cu 6,45 miliarde de dolari (4,08 mld. euro) in 1999, a pierdut 151 de milioane de dolari (95,66 mil. euro) in primul trimestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO