Business Internaţional

Fondurile de hedging încep să bată în retragere după baia de sânge creată de micii investitori în jurul companiei GameStop. Între timp, short sellerii au pierdut doar în luna ianuarie aproape 100 de miliarde de dolari

Fondurile de hedging încep să bată în retragere după...

Autor: Eduard Ivanovici

28.01.2021, 13:45 2837

Fondurile de hedging au început să îşi reevalueze pariurile plasate în ultimele zile asupra pieţei de capital, după ce volatilitatea creată de grupurile de traderi amatori a propulsat acţiunilor unor companii precum GameStop şi a generat pierderi masive pentru mai multe firme importante din Statele Unite, notează Financial Times.

Pentru context, acţiunile GameStop – un retailer american de jocuri video, electronice şi servicii wireless – au crescut în ultima lună cu aproximativ 700%. Recent, lanţul de magazine a devenit ţinta unei confruntări între micii investitori prezenţi pe platforma Reddit şi shorterii de pe Wall Street. Astfel, micii investitori au adăugat ordine mari de cumpărare cu ţelul de a ruina pariurile traderilor de pe Wall Street, conform cărora preţul acţiunilor GameStop se va prăbuşi în ideea de a împrumuta acţiunile şi de a le vinde, doar pentru a le cumpăra mai ieftin din momentul în care preţul va începe să înregistreze scăderi, marcând astfel diferenţa.

Ulterior, investitorii profesionişti au început să îşi regândească strategiile în ceea ce priveşte influenţa tot mai mare a traderilor din retail. „Dacă eşti manager de risc în cadrul unui mare fond de hedging, trebui să îşi schimbi calculele”, spune Greg Tuorto, manager de portofoliu al Goldman Sachs Asset Management.

Acţiunile GameStop au raportat un plus de 435% în ultimele şase zile, ducând creşterile din ultimele 12 luni la 1.745%. În consecinţă, fondul speculativ Melvin Capital a declarat că şi-a repoziţionat portofoliul după ce a pierdut în primele săptămâni ale anului circa 3,75 de miliarde de dolari.

„Situaţia actuală va schimba modul în care investitorii îşi vor plasa pariurile. În prezent există o strategie care poate genera pierderi în mod proactiv, iar oamenii vor avea grijă să prevină repetarea unui astfel de scenariu”, a declarat un trader citat de FT.

 Mişcările vin pe măsură ce micii investitori au luat în vizor un număr tot mai mare de acţiuni. De exemplu, acţiunile a 59 de companii incluse în Russel 3000 au crescut miercuri cu peste 10%, chiar dacă indicele a înregistrat o scădere de 3%. Totodată, grupul American Airlines a raportat un plus de 6,6% la sfârşitul ultimei şedinţe de tranzacţionare după ce un utilizator Reddit a sugerat crearea „următorului GameStop”.

Per total, short sellerii au pierdut 91 de miliarde de dolari de-a lungul lunii ianuarie, conform datelor colectate de firma de analiză financiară S3 Partners. Totuşi, vânzările în lipsă, chiar dacă se află într-o poziţie dificilă, vor începe să se „obişnuiască cu pierderile înainte de a fi oprite definitiv”, a declarat Peter Tchir, membru în cadrul băncii de investiţii American Securities.

La ora redactării materialului, preţul unei acţiuni GameStop este de 347,5 dolari, urcând în premarket cu 29% la 449 de dolari. Între timp, valoarea de piaţă a companiei a ajuns la 24,23 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO