Business Internaţional

Fondurile europene acordate Greciei sunt deocamdata la adapost

04.10.2004, 00:00 12



In ciuda crizei bugetare prin care trece, nu exista pericolul ca ajutoarele financiare pe care le primeste Grecia din partea UE sa fie suspendate, a declarat un purtator de cuvant din partea Comisiei Europene, citat de Euobserver.



UE a alocat 563 milioane euro in fondurile de coeziune destinate Jocurilor Olimpice de la Atena 2004, din care 189 milioane euro au fost transferate pana la 1 august.



"Putem lua in considerare posibilitatea de suspendare a fondurilor de coeziune pentru Grecia in concordanta cu prevederile reglementarilor in vigoare", a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant pe probleme de politica regionala.



Totusi, Gerassimos Thomas, purtatorul de cuvant pe probleme economice, a precizat: "Comisia va trebui sa evalueze bugetul pentru 2005 si va reveni cu o hotarare in luna noiembrie", adaugand ca, in mod obisnuit, nu se recurge la penalizari "de vreme ce o tara a luat masuri pentru a-si corecta deficitul".



Situatia Greciei va fi dezbatuta mai in detaliu de catre ministrii europeni in luna noiembrie.



Primele semne de actiune asupra redresarii crizei bugetare si-au facut deja simtita prezenta la Atena, guvernul grec anuntandu-si planurile de reducere a deficitului sub limita de trei procente din PIB in 2005.



Ministrul de finante grec Giorgios Alogoskoufis a explicat ca Atena isi poate reduce deficitul pana la 2,8% in anul urmator, dupa ce in 2004 acesta se estimeaza ca va atinge 5,3% din PIB.



Revizuiri au mai fost, de asemenea, facute, si la cifrele anterioare ale deficitului dupa ce s-a descoperit ca Grecia isi subestimase nivelul deficitului in perioada 2000-2003. In aceasta perioada, Grecia a raportat Uniunii Europene un deficit bugetar in medie cu doua puncte procentuale mai mic decat in realitate, incalcand Pactul de Stabilitate si Crestere in fiecare an de cand a adoptat moneda unica. Potrivit unor surse diplomatice sursa discrepantelor ar fi metodologia diferita de calcul a cheltuielilor bugetare de natura militara si sociala, utilizata de autoritatile din Grecia.



"De acum inainte nu vom mai masca nimic si nu vom mai cosmetiza nimic", a afirmat Alogoskoufis pentru cotidianul german Handelsblatt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO