Business Internaţional

Fondurile de hedging au castigat din criza Northern Rock

01.10.2007, 01:06 14

Fondurile de hedging, dar si traderii unor banci de investitii, au pariat inca de acum cateva luni ca Northern Rock se va confrunta cu probleme de finantare si cu scaderea pretului actiunilor, scrie BBC News.
Predictiile acestora s-au dovedit fundamentate, din moment ce, saptamana trecuta, clientii bancii britanice formau cozi interminabile in fata filialelor acesteia, in incercarea de a-si retrage banii depusi.
Din momentul in care Banca Angliei a anuntat acordarea unui imprumut de urgenta bancii britanice, preturile actiunilor Northern Rock s-au prabusit intr-o maniera spectaculoasa.
Fondurile hedging sunt diferite de celelalte fonduri de investitii datorita faptului ca investitorii in astfel de fonduri sunt foarte agresivi, jucand la risc, pariind pe viitoare scaderi ale pietei (short-selling), preferand tranzactiile cu instrumente derivate sau speculand pe cotatiile actiunilor, cu bani imprumutati de la banci.
Una dintre cele mai uzitate strategii ale acestor investitori este achizitionarea de actiuni ale caror preturi sunt, din perspectiva lor, supraevaluate si care pot suferi corectii drastice. Fondurile de hedging imprumuta de la investitorii pe termen lung (precum fondurile de pensii sau de asigurari) actiuni pe care le considera supraevaluate, in schimbul carora plateste un comision, aceste actiuni fiind vandute.
Dupa un timp, acelasi numar de actiuni sunt cumparate inapoi si destituite celor de la care au fost imprumutate, la termenul convenit cu acestia. In cazul in care pretul actiunilor se depreciaza, diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitionare al actiunilor reprezinta profitul fondului de hedging.
Saptamana trecuta, Mervin King, guvernatorul Bancii Angliei, anunta ca problemele pe care Northern Rock le-a avut de intampinat in luna august nu au reprezentat un incident izolat, semnalele continuarii acestora fiind din ce in ce mai puternice.
Insa, fondurile de hedging par sa-si fi dat seama de gravitatea problemelor cu mult timp inainte. La sfarsitul lunii iulie, cresterea costurilor de creditare a determinat Northern Rock sa traga un semnal de alarma in legatura cu profitul companiei, reinnoind discutiile despre modelul de business pe care il promova banca britanica. La acea data, pretul actiunilor Northern Rock a coborat cu "doar' 7%, se arata intr-un studiu al Data Explorers.
Totusi, pana la inceputul lunii august, pretul actiunilor bancii britanice se depreciase cu aproape 15%, iar inaintea anuntului de saptamana trecuta al Bancii Angliei, deprecierea depasise pragul de 20%. Comparativ, pretul actiunilor din sectorul bancar a coborat, in medie, cu 3,5%.
Studiul Data Explorer estimeaza ca profitul total al fondurilor de hedging care s-a bazat pe deprecierea actiunilor Northern Rock ar putea fi putin peste 100 mil. lire sterline (142,5 mil. euro). Insa, unii administratori ai fondurilor de hedging estimeaza ca profitul va fi mult mai mare, ajungand pana la 1 mld. lire (1,4 mld. euro).
"Aceasta poate fi o noutate pentru multi, dar nu si pentru investitorii experimentati", considera Julian Pittman, director al Data Explorer. "Acestia erau, de ceva vreme, sceptici in ceea ce priveste modelul de finantare al Northern Rock", a adaugat el.
Avand un numar relativ mic de depozite, peste trei sferturi din finantarea bancii britanice era asigurata de imprumuturile interbancare. Dar, declinul pietei americane a creditelor ipotecare a determinat bancile sa fie din ce in ce mai refractare la ideea de a se imprumuta reciproc, ceea ce adus Northern Rock in imposibilitatea de a-si mai indepliniti obligatiile asumate.
Saptamana aceasta, RAB Capital, un fond de hedging administrat de Philip Richards, a cumparat 6,05% din actiunile bancii, platind in schimbul acestora 50. mil. lire sterline (71,2 lil. euro). Richard, care administreaza 2,3 mld. lire sterline (3,27 mld. euro), a plasat 5% din fondurile sale in Northern Rock.
Avand in vedere flexibiliatea de care au dat dovada fondurile de hedging, investitorii considera ca acestea pot genera venituri mai mari decat fondurile traditionale chiar si in perioadele de declin ale pietei.
Astfel, investitiile atrase de catre acestea din partea fondurilor de pensii si a celor mai importanti investitori londonezi au continuat sa creasca si in actuala conjunctura de pe piata financiara. In acest moment, se estimeaza ca fondurile de hedging contabilizeaza aproximativ 40% din tranzactiile zilnice de pe piata londoneza.
Cu toate acestea, industria fondurilor de hedging se lupta, in continuare, pentru a scapa de imaginea negativa pe care o are pe piata financiara, imagine pe care si-a castigat-o in urma celebrului "atac" din 1992 al speculatorului George Soros asupra Bancii Angliei, actiune care i-a costat pe contribuabilii britanici 4 mld. lire sterline.
In 1998, imaginea segmentului fondurilor de hedging a avut din nou de suferit dupa Long Term Capital Management, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata americana de profil, a colapsat.
Mai mult, rolul pe care fondurile de hedging l-au avut in declansarea crizei pe care Northern Rock o traverseaza si care i-ar putea afecta si pe ceilalti creditori britanici i-a infuriat si mai mult pe oficialii din sectorul bancar.
Acestia cred ca "fondurile de hedging au contribuit activ la deprecierea pretului actiunilor Northern Rock, contribuind la panica declansata in randul clientilor si implicit la problemele ulterioare".
Dar Julian Pittman neaga aceste acuzatii, considerand ca "un eventual colaps al Northern Bank nu poate fi atribuit actiunilor speculative ale acestor fonduri de investitii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO