Business Internaţional

Fondurile americane de venture capital nu mai au bani de cheltuiala

15.08.2001, 00:00 19



Investitiile in companiile americane sustinute de fonduri de investitii cu capital de risc ("venture capital") s-au redus cu 66% in al doilea trimestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 8 miliarde de dolari, relateaza Financial Times.

Sumele investite de fondurile de venture capital au fost mai mici cu 21% fata de primul trimestru al anului si au ajuns la minimul ultimilor 2 ani, conform unui studiu trimestrial realizat de companiile PricewaterhouseCoopers Money Tree si Venture One.

De la inceputul anului au fost investiti 18,6 miliarde de dolari, iar pentru intreg anul economistii asteapta ca valoarea investitiilor sa fie de 30 de miliarde, cu mult mai putin decat in 2000, cand sumele investite de fondurile de venture capital au fost de 89 de miliarde.

Unii analisti cred insa ca aceste investitii nu au scazut foarte mult, si ca minimul va fi atins de-abia la sfarsitul anului.

"Trimestrul al doilea este destul de slab ca performante si multi patroni ai fondurilor de venture capital si-au luat vacanta, profitand de aceasta situatie. Eu cred ca la sfarsitul anului se va inregistra cea mai mare scadere a acestor investitii", spune Tracy Lefteroff, de la PricewaterhouseCoopers.

Cifrele publicate la inceputul acestei saptamani au dat nastere la multiple discutii printre economisti care sustin ca investitiile in tehnologie, care au constituit baza cresterii productivitatii SUA in ultimii 10 ani vor fi influentate de lipsa de capital.

Cresterea productivitatii a constituit un element important pentru politica antiinflationista si cea de reducere a ratelor de dobanda.

Desi societatile de investitii au obtinut fonduri foarte mari in ultimii doi ani, se pare ca acum se feresc sa investeasca in companii noi.

Problema este ca piata pe care se face oferta publica initiala -prin care fondurile de venture capital isi pot recupera sumele investite- este destul de volatila. Doar treisprezece companii americane detinute de societati de investitii s-au listat la bursa pana in acest an.

Studiile facute de compania de cercetari de piata Venture One arata ca societatile nou constituite se confrunta cu o puternica lipsa de fonduri. Investitiile de inceput (pentru finantarea primelor afaceri) au scazut cu 86% in al doilea trimestru al anului 2001 fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 8,2 miliarde de dolari la 1 miliard.

Numarul investitiilor in afaceri aflate in stare incipienta a fost de 199, comparativ cu 799 anul trecut.

David Witherow, director executiv la Venture One sustine ca celelalte surse de finantare pentru companii, in afara societatilor de investitii, sunt considerabil mai putine fata de alti ani.

"In 2000, aceste surse reprezentau 25% din totalul investitiilor, in timp ce acum acestea detin o pondere de doar 10%. Marile corporatii au redus considerabil sumele pe care le investesc", a spus Witherow.

Singurul sector care in care s-au facut investitii importante a fost cel al cercetarii/biotehnologiei, unde sumele alocate au crescut de la 463 de milioane de dolari in primul trimestru 2001 la 502 milioane in trimestrul al doilea.

Cea mai mica rata de crestere a investitiilor s-a inregistrat in domeniul comunicatiilor (in special la companiile producatoare de fibra optica), al serviciilor si IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO