Business Internaţional

Fondul Suveran al Norvegiei a câştigat peste 45 miliarde de dolari în primul trimestru, o creştere de 4% pentru randamentului general al investiţiilor

Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, care deţine cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume, a declarat că şi-a depăşit indicele de referinţă în primele trei luni ale anului, în condiţiile în care se concentrează mai mult pe piaţa din Statele Unite şi încearcă să atragă tot mai mulţi manageri externi, notează Bloomberg.

Astfel, Norges Bank Investment Management a înregistrat un plus de 6,6% datorită pieţelor de capital, ce reprezintă peste 73% din portofoliul de 1.320 de miliarde de dolari al fondului.

CEO-ul Nicolai Tengen, un fost manager de fond de hedging care conduce vehiculul de investiţii al Norvegiei din septembrie 2020, a semnalat că ia în calcul adoptarea unor eforturi mai active de management, într-o încercare prin care intenţionează să genereze creşteri tot mai mari pentru fond. Anul trecut, randamentul investiţiilor a fost de 10,9%, cu 0,27 puncte procentuale peste randamentului indicelui de referinţă.

Per total, fondul a câştigat 45,7 miliarde de dolari (382 miliarde de coroane) în primul trimestru, înregistrând o creştere de 4% în ceea ce priveşte randamentul general al investiţiilor, cu 24 de puncte de bază peste indicatorul de referinţă. De altfel, portofoliul de acţiuni al fondului a crescut cu 4,5% în cadrul indicelui global MSCI.

Aprecierea coroanei norvegiene, moneda cu cele mai bune performanţe din grupul G-10, din care fac parte cele mai industrializate ţări la nivel mondial, a şters 178 de miliarde de coroane din valoarea totală a fondului în T1/2021.

Între timp, fondul ar putea să adopte un nou set de reguli care ar rezulta într-o reducere de aproximativ 25% a numărului de companii în care a investit până acum, a declarat ministrul norvegian al finanţelor Jan Tore Sanner, adăugând că instituţia ar putea să adauge mai puţine pieţe emergente în cadrul indicelui pe care îl monitorizează.

Ministrul a decis deja că emitenţii din România şi Arabia Saudită, incluşi în FTSE, nu vor face parte din noua serie de reguli.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.