Business Internaţional

Fondul propus de Germania pentru privatizările greceşti, supravegheat de ministrul Schaeuble

Premierul grec Alexis Tsipras: „Grecia va lupta pentru a reveni pe creştere şi pentru a-şi recâştiga suveranitatea pierdută. Măsurile sunt recesionare, dar sperăm că odată adormit Grexitul, vor începe să vină investiţii din exterior.”

Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

14.07.2015, 00:02 443

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a propus în weekendul trecut ca active publice greceşti în valoare de 50 miliarde de euro să fie transferate către un fond extern şi mai apoi privatizate în timp. Fondul sugerat de Schaeuble, Institution for Growth in Greece (IfG), este deţinut de banca germană KfW, al cărei preşedinte al consiliului de supraveghere este chiar ministrul german.

KfW este o bancă deţinută de guvernul german. KfW încheiase anterior un acord cu guvernul grec pentru crearea a trei subfonduri diferite sub umbrela IfG. Primul din cele trei subfonduri vizate a fost înfiinţat pe 7 mai 2014 în Luxemburg.

Schaeuble a sugerat ca activele de 50 miliarde de euro să fie transferate „către un fond extern ca IfG şi să fie privatizate în timp pentru reducerea datoriei”. Se pare că guvernul grec a respins însă cu tărie o astfel de opţiune, potrivit unor surse apropiate negocierilor din weekend. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO