Business Internaţional

Fondul de salvare a Europei ar putea deveni operaţional din data de 9 iulie

Fondul de salvare a Europei ar putea deveni operaţional din data de 9 iulie

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

04.06.2012, 00:09 280

Uniunea Europeană are în vedere data de 9 iulie pentru lansarea Mecanismului European de Stabilitate (MES), acesta fiind fondul permanent de salvare a ţărilor aflate în dificultate financiară din zona euro, care va avea o capacitate de împrumut de 500 miliarde euro, relatează Bloomberg.

Parlamentele celor 17 state din zona euro trebuie să ratifice fondul înainte ca acesta să devină disponibil pentru a contracara criza financiară declanşată în Grecia. Înainte ca MES să primească 90% din capitalul alocat, oficialii vor apela la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) dacă este necesar, acesta fiind un fond temporar care mai are disponibile 240 miliarde euro dintr-un total de 440 miliarde euro.
Data lansării MES depinde în principal de rezultatul votului din Germania cu privire la ratificarea fondului, parlamentarii germani putând vota cel mai târziu în prima săptămână a lunii iulie.
Mecanismul European de Stabilitate este principala piesă din planul Europei de 1.000 miliarde dolari cu privire la prevenirea răspândirii crizei datoriilor care a provocat dezastre pe pieţele financiare şi a determinat Grecia, Portugalia şi Irlanda să apeleze la ajutor financiar extern.

Astfel, MES re­prezintă capacitatea zonei euro de a acorda programe de salvare în viitor, dat fiind că restul planului cuprinde 300 miliarde euro care sunt deja angajate în efortul de salvare.
Contribuţia Germaniei

Germania va furniza 27% din capitalul MES dacă parlamentarii îşi vor da acordul prin vot luna aceasta, fondul putând fi operaţional de la 1 iulie. Structura comună permanentă de finanţare va împărţi personalul cu FESF în Luxemburg, unde în prezent se fac pregătiri şi demersuri pentru noi angajări. Ţările participante la MES va trebui să facă primele vărsăminte la fond după 15 zile de la ratificarea fondului european permanent de stabilitate.

"Punerea bazelor pentru MES va fi un semnal important pentru pieţe că zona euro va continua să sprijine planul împotriva crizei", a afirmat Michala Marcussen, analist economic la grupul francez Société Gé­né­rale.

Până în prezent, Portugalia şi Franţa au ratificat fondul european permanent de stabilitate, urmând ca şi parlamentarii din celelalte state membre ale uniunii monetare să abordeze problema în săptămânile ur­mătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO