Business Internaţional

Fondul de investitii 3i da inapoi actionarilor 1,2 mld. euro

30.03.2007, 20:13 19

3i Group, cel mai mare fond de investitii din Europa, vrea sa plateasca circa 1,18 mld. euro (800 mil. lire) actionarilor, fiind a treia decizie de acest fel din tot atatia ani, dupa o crestere a veniturilor obtinuta prin vanzarea unor active, scrie Bloomberg.
Grupul a precizat ca aceasta plata se va face printr-o emisiune de titluri preferentiale ce vor fi oferite actionarilor.
Directorul executiv, Philip Yea, a spus ca "3i a reusit sa creasca considerabil in ultimele 11 luni si a avut realizari excelente pe piata achizitiilor". El a adaugat ca decizia de a returna banii actionarilor reflecta veniturile importante aduse de investitiile facute, 3i dispunand de fonduri capabile sa acopere si alte investitii.
3i a vandut companii de la producatorul de echipamente de foraj Vetco Gray si pana la SR Technics, care intretine avioane, in ultimele 11 luni incheiate la sfarsitul lui februarie, a spus directorul financiar Simon Ball. Vanzarile s-au ridicat la 2,86 mld. euro (1,8 mld. lire sterline), in comparatie cu 2,64 mld. euro (1,80 mld. lire) in aceeasi perioada a anului precedent.
Compania cu sediul in Londra a oferit aproximativ 2,94 mld. euro (2 mld. lire) investitorilor in ultimii trei ani datorita competitiei dintre fondurile de investitii care a umflat pretul activelor, facand vanzarile mai atractive. Aceasta situatie a dus la castiguri suficiente care pot fi oferite investitorilor, dar sunt suficienti si pentru noi investitii in infrastructura si in Asia, unde 3i a cumparat anul trecut Asia Capital Reinsurance Group, cu sediul in Signapore.
"Anul trecut a fost un an plin de realizari si suntem de parere ca acestea vor continua si in acest an", a spus Ball. "Chiar si dupa ce am dat o parte din bani actionarilor, tot am avut posibilitatea de a ne mari nivelul investitiilor cu 35%."
Firma a investit 2,35 mld. euro (1,6 mld. lire) in primele 11 luni ale anului trecut, in crestere de la 1,76 mld. euro (1,2 mld. lire) un an mai devreme. A castigat de asemenea 1,03 mld. euro (700 mil. lire sterline) luna aceasta din listarea fondului 3i Infrastructure.
"Nu puteti gasi un fond de investitii in infrastructura mai mare in Europa", a spus Simon Ball, directorul financiar al 3i, atunci cand a fost intrebat despre oferta publica initiala, care a venit in perioada unei cresteri a volatilitatii pietelor.
3i a luat decizia de a cumpara Enterprise, o companie din Marea Britanie, pentru aproximativ 715 mil. euro (486 mil. lire) saptamana aceasta si sa vanda Parcul Auto National al Marii Britanii pentru 1,16 mld. euro (790 mil. lire).
Ball a refuzat sa comenteze in legatura cu zvonul despre o eventuala contraoferta a 3i pentru agentia imobiliara Countrywide, care are o oferta in valoare de 1,47 mld. euro
(1 mld. lire) din partea fondului de investitii Apollo Management. O oferta din partea companiei 3i a fost deja respinsa.
Fondata dupa al doilea razboi mondial de catre ministrul Clement Attlee pentru a investi in micile intreprinderi, 3i cauta companii subevaluate sau defavorizate care promit o crestere rapida. Compania a realizat un fond de achizitii in valoare de 5 mld. euro la inceputul lunii.
Actiunile 3i, care s-au apreciat cu 20% in ultimul an, au crescut cu 0,8%, pana la un nivel de 1,149 pence/actiune la ultima sedinta de la Londra, evaluand compania la 7,80 mld. euro (5,3 mld. lire).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO