Business Internaţional

Fondatorul Ikea îşi pune fiul la conducerea celei mai importante companii din grup

Fondatorul Ikea îşi pune fiul la conducerea celei mai...

Autor: Vlad Popescu

05.06.2013, 16:47 1754

Mathias Kamprad îl va înlocui pe Per Ludvigsson, în cadrul unui schimb de generaţii care este în pregătire de câţiva ani, potrivit unui comunicat al Inter Ikea Group, citat de Bloomberg.

Ingvar Kamprad, 87 de ani, care a fondat Ikea în 1943, a renunţat la funcţia de director general al companiei în 1986. Kamprad are o avere estimată la 52,7 miliarde de dolari, ocupând poziţia a 5-a în topul Bloomberg al celor mai bogaţi oameni din lume.

"Consider că este un moment bun să părăsesc board-ul Inter Ikea Group", a declarat Kamprad în comunicat, precizând că nu se va retrage din activitate.

Structura acţionariatului Ikea cuprinde mai multe fundaţii şi firme asociate, înregistrate în Olanda şi alte state. Kamprad este membru al consiliului de administraţie al Interogo Foundation, înregistrată în Liechtenstein, care deţine Inter Ikea Group. De asemenea, miliardarul este consilierul principal al companiei mamă a Ikea Group, societatea care deţine majoritatea magazinelor Ikea.

Inter Ikea Group a mai anunţat joi că profitul net a crescut anul trecut la 443 milioane euro, de la 87 milioane euro în anul anterior, în principal datorită unui câştig excepţional. Veniturile totale au avansat cu 9,5%, la 2,66 miliarde euro.

Ikea Group a anunţat anterior o creştere cu 9,5% a vânzărilor în perioada septembrie 2011 - august 2012, la 27 miliarde euro, în timp ce profitul net a urcat cu 8%, la 3,2 miliarde euro.

Anul trecut, o revistă destinată angajaţilor Ikea a dezvăluit că cei trei fii ai lui Kamprad, Peter, Jonas şi Mathias, au primit responsabilităţi mai importante în imperiul miliardarului suedez. Mathias, 45 de ani, mezinul familiei, este de asememea membru în boardul Interogo Foundation.

Peter este preşedinte responsabil de finanţe, imobiliare, asigurări şi retail la Ikano Group, o altă ramură a afacerii de familie. Jonas este membru al consiliului Ingka Holding, compania mamă a Ikea Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO