Business Internaţional

Fond de 100 de milioane de dolari pentru investiţii în afaceri legale cu marijuana în SUA

Fond de 100 de milioane de dolari pentru investiţii în...

Autor: Radu Racu

05.01.2014, 13:16 452
Directorii unei publicaţii newyorkeze care a tratat subiectul marijuanei în ultimele patru decenii vor lansa un fond de investiţii de 100 de milioane de dolari menit să finanţeze proiecte legate de canabis, după ce consumul recreativ a devenit legal în două state americane la începutul acestui an, scrie Denver Post.
 
Directorii revistei  High Times speră să strângă 100 de milioane de dolari în următorii doi ani pentru a investi în companii care activează în industria  canabisului, cu un potenţial de câteva miliarde de dolari pe an.
 
Adepţii canabisului din Statele Unite pot consuma legal marijuana în scopuri recreative de la 1 ianuarie în două state din vestul ţării, Colorado şi Washington.
 
"Ceea ce încercăm să facem este să furnizăm capital de lucru companilor care s-au dezvoltat până acum fără să acceseze pieţele tradiţionale de capital", spune Michael Safir, managerul noului fond şi fost director al publicaţiei High Times.
 
"Dacă ai o afacere cu canabis e greu să iei de la bancă un împrumut calsic pentru IMM-uri.E foarte greu să te dezvolţi în condiţiile acestea", spune Safir.
 
Piaţa legală de canabis din SUA a fost estimată anul trecut la 1,4 miliarde de dolari şi ar putea urca în 2014 la 2,34 miliarde de dolari, conform ArcView Investor Network, o companie din California care se ocupă cu identificarea investitorilor în acest segment. Pentru următorii ani, pe măsură ce alte state americane vor legaliza consumul recreativ, piaţa de canabis din SUA va atinge o valoare de 10,2 miliarde de dolari, conform aceleiaşi surse.
 
O lege votată în noiembrie prevede deschiderea în aceste două state a primelor "coffee-shops", unde consumatorii vor putea să cumpere legal, cu conduţia să aibă cel puţin 21 de ani, până la 28 de grame de canabis la fiecare vizită.
 
Această lege este o premieră pe continentul american, unde politica de până în prezent combina interdicţia şi reprimarea pentru consumatori cu lupta împotriva producătorilor şi traficanţilor, în special în centrul şi sudul continentului.

În Colorado, celebru pentru staţiunile sale de schi, autorităţile au acordat licenţe pentru 348 de magazine, iar statul Washington a primit 3.746 de cereri dintre care 867 pentru magazine, potrivit Seattle Times, care face apel la prudenţă într-un editorial.

Noua entitate plănuieşte investitţii între 2 şi 5 milioane de dolari pentru fiecare companie, un prag valoric care îndepărtează fondul de titulatura de businss angel şi îl apropie mai mult de cea de firmă de investiţii.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO