Business Internaţional

Focuri de armă în Coasta de Fildeş, înainte de discuţiile dintre un oficial şi militari

Focuri de armă în Coasta de Fildeş, înainte de...

Autor: Raluca Manga

13.01.2017, 14:55 96

Mai mulţi militari au început să tragă focuri de armă în aer în timpul unui protest al locuitorilor împotriva membrilor revoltei, în apropiere de centrul cultural unde ar trebui să înceapă discuţiile.

Cel puţin 100 de membri ai revoltei înarmaţi au luat cu asalt centrul oraşuşului cu autocamionete, camioane de transport militar şi alte vehicule.

"Mă duc acasă. În condiţiile în care încep din nou să fie trase focuri de armă, prefer să fiu acasă", a spus Sylvain Kouame, un locuitor al oraşului. Alţi localnici au fugit pe străzi şi unele magazine au fost închise.

Săptămâna trecută, o revoltă a militarilor din Coasta de Fildeş pe tema salariilor s-a extins către capitala comercială Abidjan, unii dintre ei preluând controlul asupra Statului Major al armatei. Aceştia au tras focuri de armă şi au preluat controlul asupra bazei militare situate în districtul Plateau din oraş. Revolta a început vinerea tecută, în oraşul Bouake şi s-a răspândit apoi la mai multe tabere militare din ţară.

Un parlamentar a spus că militarii vor un salariu 8.000 de dolari şi o locuinţă fiecare. Corespondentul BBC în Coasta de Fildeş a spus atunci că revolta aminteşte de războiul civil din această ţară care a durat 10 ani şi care s-a încheiat în 2011. Se presupune că unii dintre membrii revoltei sunt foşti rebeli care s-au alăturat armatei după conflict.

Revolta de săptămâna trecută a forţat Guvernul să cadă de acord privind cererile membrilor ei, ce implică oferirea de bonusuri şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO