Business Internaţional

FMI vede o creştere economică de 3,2% pentru Europa de Est. Pentru economia mondială, anul viitor va fi mai prost decât 2010

FMI vede o creştere economică de 3,2% pentru Europa de Est. Pentru economia mondială, anul viitor va fi mai prost decât 2010
08.07.2010, 23:18 27

Produsul Intern Brut al ţărilor din Europa Centrală şi de Estvor avea o creştere medie de 3,2% în acest an şi de 3,4% anulviitor, conform estimărilor incluse în varianta actualizată araportului "World Economic Outlook" al Fondului MonetarInternaţional (FMI), scrie Bloomberg.

Cât priveşte zona euro, economia acesteia este de aşteptat săavanseze anul viitor cu 1,3%, faţă de rata de 1% proiectată pentruacest an, zona având nevoie de politici foarte bine coordonatepentru reclădirea încrederii investitorilor.

Economia Rusiei va creşte cu 4,3% în acest an şi cu 4,1% în2011, se arată în raportul FMI, care şi-a revizuit estimărileanterioare ce vizau creşteri de 4% şi 3,3%.

În cadrul raportului, FMI şi-a majorat estimarea privitoare larata de creştere a economiei mondiale în acest an, de la 4 la 4,5%,potrivit BBC News.

Economia mondială a înregistrat o creştere puternică în primulsemestru al acestui an, în special pe fondul evoluţiei robuste dinAsia. Economiile dezvoltate au consemnat o creştere modestă, darconstantă în aceeaşi perioadă.

FMI a avertizat însă cu privire la riscurile în creştere ce vorduce la o încetinire a ritmului de expansiune a economiei mondialeîn următoarele 18 luni. Astfel, economia mondială va avansa în 2011cu 4,3% faţă de ritmul din acest an.

Slăbiciunea finanţelor, obstacol în calearedresării

Temerile privitoare la sustenabilitatea finanţelor guvernelordin lumea dezvoltată reprezintă principala ameninţare la adresacreşterii economice la nivel mondial, se arată în raportul FMI.Fondul arată că guvernele ar trebui să se concentreze asupraconsolidării finanţelor, dar nu ar trebui să implementeze reduceride cheltuieli prea rapid.

Băncile europene în special sunt afectate de temerile privitoarela datoriile guvernamentale, fiind prin urmare mai puţin dispuse săse crediteze reciproc. Acest lucru ar putea submina redresareaeconomiei, susţine instituţia.

Deşi contagiunea către alte regiuni ale lumii va fi probabillimitată, există riscul ca problemele Europei să aibă un impact maisubstanţial asupra creşterii economice la nivel mondial,avertizează FMI.

Instituţia cu sediul la Washington se aşteaptă ca ritmul decreştere al economiei americane să scadă la 2,9% anul viitor de la3,3% în 2010.

Laudă băncile centrale din ţările emergente

Fondul a arătat că băncile centrale din economiile emergenteşi-au înăsprit politica monetară "în mod adecvat" şi trebuie săreacţioneze în continuare în faţa posibilelor ameninţări la adresacreşterii economice.

"Unele dintre economiile emergente mai mari, cu un ritm maialert de creştere, confruntate cu o creştere a inflaţiei şipresiuni la nivelul preţurilor activelor, şi-au înăsprit în modadecvat politicile monetare. În cazul materializării unor riscurila adresa creşterii economiei mondiale, ar putea fi necesară ouşoară inversare a politicii."

Politicile din economiile emergente ar trebui să contribuie lareechilibrarea cererii mondiale, inclusiv prin reforme structuraleşi o flexibilitate sporită a ratelor de schimb, se arată înraport.

Dacă problemele din Europa vor pune presiune asupra pieţelorfinanciare în aceeaşi măsură ca în momentul de apogeu al crizei din2008, estimează FMI, creşterea economiei mondiale din 2011 va firedusă cu 1,5% pe fondul scăderii comerţului mondial şi alînăspririi condiţiilor de creditare.

Alţii sunt mai pesimişti

Fondul Monetar Internaţional nu este singura instituţie care aanticipat o încetinire a ritmului de creştere economică la nivelmondial în ultima vreme. Institute of International Finance, oasociaţie bancară, precum şi analiştii JPMorgan şi IHS GlobalInsight au previzionat scăderi mai dramatice decât FMI pentru anulviitor. Analiştii invocă o diminuare a stimulentelor guvernamentaleanul viitor, o încetinire a creşterii producţiei, procesul deconsolidare fiscală din Europa şi scăderea încrederiiconsumatorilor din Statele Unite şi Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO