Business Internaţional

FMI schimbă calculele economiştilor: Economia Asiei se va micşora mai mult în 2020 decât se credea anterior

FMI schimbă calculele economiştilor: Economia Asiei se...

Autor: Dorin Oancea

22.10.2020, 08:29 120

Contracţia economică a Asiei din acest an va fi mai gravă decât se credea anterior, deoarece mai multe pieţe emergente din regiune au încetinit brusc în timp ce luptau împotriva coronavirusului, a declarat Fondul Monetar Internaţional citat de CNBC.

Instituţia estimează, în ultimul său raport privind perspectivele economice regionale pentru Asia şi Pacific, că economia zonei va scădea cu 2,2% în acest an, faţă de prognoza din iunie care anticipa o contracţie de 1,6%.

FMI a declarat că retrogradarea pentru economia Asiei „reflectă o contracţie mai accentuată, în special în India, Filipine şi Malaezia”. Acesta a adăugat că India şi Filipine au înregistrat o scădere „deosebit de accentuată” a activităţii economice în al doilea trimestru, „având în vedere creşterea continuă a cazurilor de îmbolnăvire şi restricţiile extinse”.

FMI se aşteaptă ca economia India să piardă 10,3% în anul fiscal încheiat la 31 martie 2021, mai mult decât dublul estimării din iunie, cu un minus de 4,5%.

Economia filipineză se va contracta cu 8,3%, mult mai mult decât contracţia de 3,6% anunţată în iunie.

Malaezia se va avea un minus de 6% anul acesta, mai rău decât contracţia de 3,8% prognozată în iunie.

Nu toate economiile asiatice au prognoze reduse. Activitatea economică din regiune se mişcă la „viteze multiple”, iar China, prima ţară care a raportat cazuri de Covid-19, conduce recuperarea, a spus FMI.

Fondul şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru 2020 pentru China la 1,9% faţă de proiecţia sa de 1% din iunie, din cauza „unei reveniri mai rapide decât aşteptările în al doilea trimestru”.

Anul viitor, creşterea economică a Chinei este de aşteptat să crească până la 8,2%, conform prognozelor fondului.

FMI se aşteaptă ca economia Asiei să revină cu 6,9% în 2021, ceea ce reprezintă o creştere a prognozei din iunie, de 6,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO