Business Internaţional

FMI recomanda SUA sa-si echilibreze bugetul

07.08.2003, 00:00 7



Fondul Monetar International a anuntat ca economia americana si-a accelerat ritmul de crestere, dar se confrunta in continuare cu o serie de probleme care ar putea submina procesul de relansare.



Conform raportului FMI, sentimentul de incredere al consumatorilor in mediul de afaceri s-a imbunatatit o data cu incheierea razboiului din Irak, in timp ce perspectivele de relansare a cererii sunt foarte optimiste pe fondul implementarii masurilor de reducere a taxelor, a cresterii preturilor actiunilor si a reducerii ratelor dobanzii si a preturilor la petrol.



Pe de alta parte, nivelele record ale deficitelor comerciale si bugetare din timpul administratiei Bush ameninta sa afecteze investitiile si cresterea economica.



"Umflarea" deficitului bugetar, estimat de autoritatile de la Casa Alba la 455 mld. $ pentru anul fiscal 2003, va face foarte dificila satisfacerea nevoilor financiare ale generatiei "baby-boom" - cei nascuti dupa anul 1950 - si va avea un impact negativ asupra investitiilor si a cresterii productivitatii.



FMI a declarat ca adoptarea unor masuri fiscale " decisive" este absolut necesara.



Consiliul Directorilor al FMI, care a intocmit acest raport, a urgentat SUA sa faca tot posibilul pentru a-si echilibra bugetul de stat intr-un interval de 5 pana la 10 ani si de a intari Sistemul Asigurarilor de Sanatate pentru a preintampina dificultatile financiare generate de imbatranirea populatiei.



Conform estimarilor FMI, Produsul Intern Brut al SUA va creste in 2003 cu 2,25%, in timp ce pentru 2004 aceasta crestere e estimata la 3,5%.



In acelasi raport, Rezervele Federale (Fed) a primit aprecieri din partea fondului pentru solutionarea eficienta si proactiva a problemelor monetare cu care s-a confruntat economia americana. De asemenea, FMI s-a declarat de acord cu intentiile Fed-ului de a utiliza instrumente de politica monetare alternative pentru a contracara efectele dezinflatiei.



Ratele de referinta pentru dobanzile pe termen scurt se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 45 de ani, dupa ce au fost operate 13 reduceri de la inceputul anului 2001.



In primavara acestui an, cand pericolul dezinflationist a revenit in atentia opiniei publice, oficialii din cadrul Fed s-au grabit sa reasigure investitorii ca acest flagel poate fi oprit si prin masuri alternative, cum ar fi injectarea de lichiditate pe piata prin cumpararea de certificate de Trezorerie pe termen lung.



Pentru acest an, FMI a estimat o inflatie calculata ca indice al preturilor de consum la 1,25% si a sugerat Fed-ului sa isi stabileasca un obiectiv pe termen mediu pentru inflatie.



Cu toate ca economia si-a revenit dupa depresiunea din anul 2001, cresterea nu a evoluat la viteza cu care se asteptau majoritatea investitorilor.



Mai mult, deficitul de cont curent a crescut la aproape 5% din PIB, cu toate ca recenta slabiciune a dolarului a avut un impact pozitiv asupra comertului.



"Impactul devalorizarii dolarului asupra contului curent a fost destul de modest deoarece deprecierea monedei americane s-a realizat numai fata de un numar limitat de parteneri comerciali ai SUA," a declarat FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO