Business Internaţional

FMI recomandă „bani din elicopter“ pentru companii în cazul unei crize a creditului

FMI recomandă „bani din elicopter“ pentru companii...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2020, 00:06 1031

Banca Centrală Europeană ar putea oferi credite punte companiilor în cazul în care băncile comercile opresc creditarea. Aceasta este una dintre recomandările făcute de Fondul Monetar Internaţional pentru depăşirea crizei generate de pandemie, potrivit Politico.

Guvernele ar trebui de asemenea să fie pregătite să-şi întărească susţinerea pentru angajatori dacă situaţia economică va continua să se deterioreze, se arată într-un raport al FMI.

Guvernele au nevoie de planuri de retenţie a locurilor de muncă, plase de siguranţă socială şi programe de training pentru a-i proteja pe oameni. Totuşi, susţinerea trebuie să fie în continuare ţintită şi temporară pentru a „limita costurile pentru contribuabili“, se mai arată în raport.

Raportul face parte din auditul anual al FMI privitor la economia zonei euro. Recomandările vin pe fondul temerilor că noile restricţii introduse pentru stăvilirea pandemiei ar putea duce la falimente masive, zădărnicind o redresare a economiei anul viitor.

Oficialii BCE avertizează că defaulturile ar putea tripla creditele neperformante din bilanţurile băncilor, până la aproape 1.400 miliarde de euro, apăsând asupra capacităţii de creditare a acestora.

În cazul în care un astfel de scenariu s-ar materializa, BCE ar putea „finanţa în întregime sau parţial un vehicul special“, se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional. Acest SPV ar urma să finanţeze companiile care ar avea o situaţie financiară solidă dacă nu ar fi fost afectate de pandemie.

Între timp, băncile ar trebui să-şi protejeze capitalul prin restricţionarea plăţilor de dividende şi a răscumpărărilor de acţiuni până când „procesul de recuperare a economiei va avansa suficient de mult“, se arată în raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO