Business Internaţional

FMI: Măsurile bugetare aplicate de Irlanda nu sunt suficiente

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

19.12.2010, 23:45 15

Guvernul irlandez nu-şi va realiza obiectivul de reducere adeficitului bugetar la 3% din PIB până în 2015 dacă nu va realizareduceri suplimentare de cheltuieli sau dacă nu va găsi noimodalităţi de a-şi spori veniturile fiscale, au declarat oficialiiFondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit The Wall StreetJournal.

În cadrul unui raport cu privire la cererea guvernului pentru unîmprumut pe trei ani de 22,5 miliarde de euro din partea FMI,economiştii acestuia au declarat de asemenea că o "erupţiedezordonată" a presiunilor financiare din Irlanda ar aveaconsecinţe grave asupra Spaniei, Greciei, Portugaliei, putândafecta chiar şi Statele Unite şi Marea Britanie.

"Riscul de contagiune din Irlanda este semnificativ, acestarezultând în principal din cauza percepţiei pieţei căvulnerabilităţile Irlandei sunt asemănătoare cu cele din alteeconomii periferice din zona euro", se arată în raport.

Potrivit economiştilor FMI, economia irlandeză se va contractaîn acest an şi va înregistra o creştere modestă începând cu anulviitor. Fondul estimează că PIB-ul irlandez va avansa cu 1% anulviitor, cu 1,9% în 2012, 2,4% în 2013 şi 3% în 2014.

Estimările FMI sunt inferioare celor ale guvernului irlandez,iar FMI se aşteaptă de asemenea ca deficitul bugetar să se situezela 4,8% în 2015. "Ţinând cont de estimările de creştere, vor finecesare măsuri suplimentare pe termen mediu, între 2013 şi2015."

Datoriile guvernului irlandez ar putea atinge 125% din PIB în2013, deşi totul va depinde de cât va costa recapitalizareabăncilor cu probleme ale ţării, se arată în raportul FMI.

Ratingul de credit al Irlandei a fost redus cu cinci trepte decătre agenţia de evaluare financiară Moody's la sfârşitulsăptămânii trecute, agenţia avertizând în acelaşi timp că ţara areîn faţă un viitor din ce în ce mai nesigur din perspectivăeconomică, potrivit The Guardian. Ratingul Irlandei a fost redus dela AA2 la BAA1, menţinându-se o perspectivă "negativă" asupraIrlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO