Business Internaţional

FMI intinde o mana de ajutor statelor cu probleme

12.10.2008, 16:09 10

Fondul Monetar International (FMI) a activat o facilitate de finantare de urgenta, care nu a mai fost utilizata de la criza asiatica din anii '90, pentru a sustine statele afectate de contextul existent pe pietele financiare internationale.

Facilitatea de urgenta a fost creata in 1995, fiind o modalitate de a accelera aprobarea de imprumuturi catre statele care se confrunta cu probleme. Aceasta a fost utilizata ultima data in timpul crizei financiare asiatice, care a inceput in 1997 si a condus la scaderea rapida a valutelor, pietelor de actiuni si a preturilor altor active in mai multe state din Asia.
"Am activat procedurile de urgenta, astfel incat FMI sa poata raspunda repede... sa poata reactiona la problemele care se pot intampla in unele dintre statele emergente. Suntem pregatiti sa reactionam la orice cerere a unor state care se confrunta cu probleme", a declarat directorul general al organizatiei financiare internationale, Dominique Strauss-Kahn.
Oficialul a mentionat ca principala sarcina a autoritatilor mondiale este de a restabili increderea in pietele globale.
Strauss-Kahn a solicitat luarea de noi masuri coordonate pentru calmarea pietelor, pe langa actiunea simultana fara precedent implementata de principalele banci centrale din lume.
Banca centrala americana (Fed), Banca Centrala Europeana (BCE) si bancile centrale din Canada, Marea Britanie, China, Suedia si Elvetia au redus, miercurea trecuta, simultan, ratele dobanzilor de politica monetara.
Seful FMI a avertizat ca economia mondiala este pe punctul de a intra in recesiune, dar ca luarea unor actiuni rapide si convingatoare ar putea duce la oprirea raspandirii crizei. "Toate felurile de cooperare trebuie sa fie recomandate. Toate actiunile individuale trebuie sa fie evitate, daca nu chiar condamnate", a continuat Strauss-Kahn.
Economiile emergente au inceput sa fie afectate, in ultimele saptamani, de reducerea liniilor de credit si de evolutia nefavorabila a cererii, in contextul in care statele dezvoltate se confrunta cu incetinirea dezvoltarii economice din cauza crizei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO