Business Internaţional

FMI: Incetinirea economiei americane nu va avea un impact major la nivel mondial

06.04.2007, 21:23 17

Potrivit Fondului Monetar International, economia mondiala va suporta socul unei incetiniri a ritmului de crestere a Statelor Unite pe masura ce dependenta fata de exporturile catre SUA scade, titreaza Bloomberg.
"Majoritatea tarilor au posibilitatea de a se "decupla" de la economia Statelor Unite astfel incat sa nu fie afectate in momentul in care cea mai mare economie mondiala va da semne evidente de slabiciune", scrie Fondul Monetar International (FMI) intr-un studiu publicat in cadrul conferintei World Economic Outlook.
Scaderea din sectorul imobiliar s-a limitat doar la Statele Unite si nu a avut impact in afara SUA, avand in vedere sectorul imobiliar american se bazeaza foarte putin pe importuri, a raportat FMI.
Tari precum China, Japonia si Germania au excedente comerciale cu Statele Unite, sugerand ca o scadere a cererii de pe piata americana le-ar afecta ritmul de crestere. FMI a concluzionat ca, desi multe tari emergente devin tot mai putin dependente de Statele Unite, exista o cerere in crestere in alte tari puternic industrializate, situatie care sustine economia mondiala. O depreciere a dolarului va ajuta la o reducere a dezechilibrelor comerciale, potrivit FMI.
Economia Statelor Unite si-a incetinit ritmul de crestere la 2,4% in ultimele trei trimestre din 2006, de la 3,2% in anul precedent.
Potrivit Fondului Monetar International, economia SUA va creste cu 2,7% in 2007 si cu 3% in 2008. Este un ritm de crestere mai lent decat cel estimat de FMI in septembrie si reflecta problemele de pe piata imobiliara din SUA. Companiile care acorda credite subprime celor care nu pot primi unul de pe piata principala au inregistrat un numar record de credite neachitate.
Spre deosebire de Statele Unite, economia la nivel global se afla intr-o perioada cu o crestere record, pe masura ce China se dezvolta cu 10% in timp ce Europa si Japonia inregistreaza o accelerare a ritmului de crestere. Regiunea euro a avut in 2006 cea mai mare crestere din ultimii sase ani, in timp ce Produsul Intern Brut al Japoniei s-a apreciat cu 5,5% in trimestrul patru al 2006.
In septembrie anul trecut, FMI a preconizat o crestere de 4,9% a PIB-ului la nivel mondial pentru 2007, cea de-a patra crestere consecutiva.
In Statele Unite previziunile sunt afectate de cresterea numarului creditelor ipotecare subprime neachitate. Numarul acestora a atins cea mai mare valoare din ultimii trei ani si jumatate, pe masura ce valoarea imobilelor a scazut, conform Mortgage Bankers Association. In februarie numarul ipotecilor rascumparate s-a apreciat cu 12% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Aproximativ 75% din tarile puternic industrializate au simtit efectul ultimelor cinci recesiuni ale SUA, conform rapoartelor intocmite de analistii FMI.
Cei mai apropiati vecini ai SUA, precum America Latina, sunt cei care vor suferi efectele negative, conform raportului FMI. O reducere de 1% in cresterea economiei SUA se va reflecta intr-o depreciere de 0,4% in Mexic si Canada.
"Schimbarile in preturile bunurilor din Statele Unite au de obicei efecte pe plan mondial si reversari importante pe piata financiara din SUA, in special in perioadele de presiune asupra pietelor", a raportat FMI.
"Balanta comerciala a SUA poate raspunde mai prompt la modificarile cursurilor de schimb care au loc de obicei in aceste situatii", au declarat economistii Roberto Cardarelli si Alessandro Rebucci de la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO