Business Internaţional

FMI este optimist si multumit de Bulgaria

05.07.2000, 00:00 15



Fondul Monetar International, cel mai important creditor al Bulgariei, este multumit de eforturile guvernului de aplicare a reformelor si considera ca economia bulgara evolueaza bine, informeaza Reuters.

"Consideram ca perspectivele macroeconomice ale Bulgariei pentru acest an si cel viitor sunt bune. Economia da semne de redresare", a declarat luni seful misiunii FMI in Bulgaria, Juha Kaekoenen.

"Redresarea a devenit posibila prin eforturile guvernului in sensul stabilizarii economiei si al reformei, precum si prin politica fiscala prudenta", a adaugat oficialul FMI.

In acest an, PIB al Bulgariei va creste, conform estimarilor, cu 4,5%, nivel superior cu 0,5% fata de cel prevazut initial. Cresterea economica va continua si in anul viitor, cand se va situa in jurul valorii de cinci procente, potrivit lui Kaekoenen. Cresterea PIB va permite guvernului sa reduca unele impozite si sa aloce sume mai mari pentru cheltuielile bugetare, a afirmat reprezentantul FMI.

Revizuirea indicatorilor macroeconomici a vizat si inflatia, care va depasi estimarea initiala de 3,5%, urmand sa ajunga la 6% in acest an. Accelerarea inflatiei va fi determinata de preturile ridicate la petrol, in conditiile in care Bulgaria importa mari cantitati de titei si gaze naturale.

De asemenea, deficitul contului curent va depasi, cu 0,5% din PIB, previziunea initiala de patru procente. In schimb, in anul 2001 inflatia se va situa sub 4% din PIB.

Eforturile facute de guvern sunt menite sa-i mareasca popularitatea in perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, care vor ocaziona o competitie stransa intre partidul reformator UDF, aflat la putere, si opozitia socialista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO