Business Internaţional

FMI: Economia Rusiei e fierbinte

29.06.2004, 00:00 15

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat Rusia asupra stimularii in continuare a unei economii "fierbinti", spunand ca al doilea exportator de petrol din lume este vulnerabil in fata unei posibile scaderi a pretului titeiului, scrie The Moscow Times.
"Sunt ... semne ale unor tensiuni maroeconomice si o nesiguranta considerabila ... in mod deosebit in situatia unor preturi mult mai scazute ale petrolului", se precizeaza intr-un comunicat al FMI.
Previziunea  FMI pentru cresterea economica in acest an este de 7,25%, neschimbata fata de anul trecut si superioara estimarilor guvernului care prevad o crestere de 6,6%. Dar raportul FMI este  impotriva relaxarii fiscale planuite pentru anul viitor, care include si o reducere a impozitelor pe salarii.
"Relaxarea fiscala planificata va determina o crestere semnificativa a  presiunilor inflationiste", spune FMI. "Astfel de masuri vor accelera totodata si ritmul aprecierii reale a rublei, o preocupare principala pentru autoritatile din Rusia...In acest punct favorabil al ciclului economic, politica fiscala nu ar trebui sa fie o sursa de stimuli aditionali".
Rusia estimeaza ca va inregistra un excedent fiscal de 1,25% din PIB, in conditiile unui pret al petrolului de 26 dolari/baril, dar FMI considera ca bugetul va fi echilibrat.
Fondul a recomandat autoritatilor sa se concentreze mai mult pe nivelul inflatiei si nu pe cursul de schimb al rublei, care nu se poate deprecia la infinit fara ca ca surplusul urias al Rusiei sa nu -si gaseasca drumul spre oferta de moneda. "Cererile adresate bancii centrale sa reduca inflatia si sa reziste in fata incercarilor de apreciere reala a rublei in acelasi timp cand se urmareste relaxarea politicii fiscale indica o crestere a contradictiilor in mix-ul de ansamblu al politicilor", apreciaza FMI. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO