Business Internaţional

FMI creionează o imagine sumbră a economiei mondiale

FMI creionează o imagine sumbră a economiei mondiale

Autor: CătăIina Apostoiu

06.10.2016, 00:07 1179

Fondul Monetar Internaţional avertizează că riscurile de ordin politic la nivel mondial subminează creşterea, pe care o vede în continuare fragilă, potrivit Euronews. În acest sens, fondul menţionează alegerile prezidenţiale din SUA, decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană şi protecţionismul în creştere. Protecţionismul în creştere, nivelurile record ale datoriilor şi problemele economice din ţările bogate vor pune presiune asupra creşterii economiei mondiale anul viitor, anulând efectul pozitiv al unei reveniri a principalelor pieţe emergente, arată oficialii FMI.

Rata de creştere a economiei mondiale ar urma să înregistreze doar o creştere uşoară în 2017, până la 3,4% de la 3,1% în acest an, se arată în ultimul raport al FMI, în pofida eforturilor de stimulare a creşterii depuse de băncile centrale, potrivit Wall Street Journal. Îngrijorat de o tendinţă către protecţionism într-un moment în care economia mondială se confruntă deja cu riscuri deflaţioniste, FMI atrage atenţia asupra potenţialelor şocuri la adresa creşterii generate de o majorare bruscă a tarifelor şi alte bariere comerciale. Fondul a redus cu 0,2% estimarea de creştere pentru economia Marii Britanii pentru anul viitor în condiţiile în care Brexitul pune presiune asupra producţiei ţării. Nu este clar care va fi impactul Brexitului, însă nesiguranţa în creştere de ordin economic şi politic este de aşteptat să aibă drept efect o scădere a investiţiilor şi cheltuielilor consumatorilor, iar fluxurile comerciale şi financiare este de aşteptat să se reducă. Astfel, FMI vede economia Marii Britanii avansând cu numai 1,8% în acest an, creşterea urmând să încetinească la 1,1% anul viitor. Economia britanică a avansat cu 2,2% anul trecut. Creşterea zonei euro este estimată la 1,7% în acest an şi la numai 1,5% anul viitor, după o creştere de 2% anul trecut. Companiile din zonă ezită să investească, iar băncile să crediteze, nivelurile datoriilor încă apasă asupra bilanţurilor guvernelor şi băncilor, iar creşterea productivităţii este foarte modestă. Cât priveşte SUA, problemele de peste hotare şi investiţiile modeste au dus la o deteriorare a perspectivelor de creştere. Combinate cu impactul negativ al scăderii preţurilor materiilor prime asupra sectorului energetic şi nesiguranţa generată de alegerile prezidenţiale, aceste perspective au determinat FMI să-şi reducă estimarea de creştere pentru SUA cu 0,6%, la 1,6% în acest an şi cu 0,3% pentru 2017, la 2,2%. Multe alte ţări industrializate se confruntă în continuare cu riscul deflaţiei în pofida unei ere fără precedent de dobânzi scăzute şi negative. Pieţele emergente nu vor fi capabile să tragă creşterea în sus deşi contribuţia acestora la economia mondială este din ce în ce mai mare.

Cât despre China, FMI arată că situaţia datoriilor ţării se deteriorează într-un ritm periculos, iar guvernul ar trebui să ia măsuri să limiteze creşterea creditării şi să suspende susţinerea companiilor de stat neviabile. Economia chineză este de aşteptat să continue să încetinească, însă rata de creştere se va menţine peste 6%, cu 6,6% în acest an şi 6,2% anul viitor. Însă această încetinire vine pe fondul unei perioade de tranziţie către o economie susţinută de servicii şi consum, despre care FMI spune că va constitui o „bază pentru o creştere mai sustenabilă pe termen lung“. India rămâne unul dintre puţinele puncte luminoase, cu o creştere de 7,6% în acest an şi anul viitor, însă atât această ţară, cât şi China se confruntă cu o problemă majoră, cea a nivelului ridicat al datoriilor companiilor. Acest lucru, dublat de problemele cu care se confruntă economiile avansate, generează perspectiva unei cereri private deficitare pe termen mai lung, care va duce la o scădere a producţiei şi la o inflaţie scăzută, avertizează FMI.

În acest context, FMI arată că sunt necesare acţiuni mai urgente din partea autorităţilor, actualele politici neavând capacitatea de a revitaliza creşterea şi bazându-se prea mult pe stimulentele băncilor centrale. Totuşi, în pofida tuturor acestor provocări, FMI spune că oficialii celor mai mari economii dispun de spaţiu de politică pentru impulsionarea creşterii în cazul unui şoc. Însă, aceasta ar presupune recurgerea la toate instrumentele disponibile, fiscale, structurale şi monetare într-o manieră consistentă şi coordonată. FMI avertizează de asemenea strategii să nu cedeze tentaţiei de a reveni la protecţionism. Instituţia estimează că o creştere a barierelor comerciale la nivel mondial, care a împins preţurile în sus cu 10%, ar putea şterge aproape 2% din creşterea economiei mondiale în decurs de cinci ani, ar forţa un declin de 15% al exporturilor şi ar trage în jos investiţiile cu peste 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO