Business Internaţional

FMI: Boom-ul din sectorul construcţiilor poate declanşa o criză a creditelor imobiliare. Fondul recomandă creşterea avansului la creditele ipotecare în schimbul majorării ratelor dobânzilor

FMI: Boom-ul din sectorul construcţiilor poate declanşa...

Autor: Eduard Ivanovici

01.03.2020, 00:13 17194

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat autorităţile de reglementare financiară să ţină sub supraveghere numărul tot mai mare al construcţiilor, trăgând un semnal de alarmă în legătură cu o posibilă repetare a boom-ului imobiliar care a afectat economiile vestice, scrie Independent.

După o serie de analize, FMI a ajuns la concluzia că cele mai rele boom-uri imobiliare sunt asociate cu o creştere mare în sectorul construcţiilor.

Deniz Igan, şef adjunct în cadrul departamentului de cercetare al FMI, a dat drept exemplu situaţia Spaniei din 2008, când piaţa imobiliară s-a prăbuşit, declanşând o serie întreagă de neplată a împrumuturilor şi de erori în interiorul băncilor. Ea a spus că angajările în sectorul construcţiilor au crescut cu 47% în perioada de dinaintea crizei.

„Cercetările noastre arată că asocierea dintre boom-urile de credite şi expansiunea sectorului de construcţii merge dincolo de frontierele Spaniei şi se extinde pe perioade de timp care nu sunt asociate cu o criză financiară globală. Suntem de părere că semnalele date de activitatea sectorului de construcţii pot reuşi să diferenţieze un boom periculos, care nu poate fi controlat, de episoade bune de creştere”, a declarat Igan.

Un boom sănătos tinde să dureze circa trei ani, înregistrând creşteri moderate ale creditelor. Pe cealaltă parte, un boom negativ durează mai mult şi este urmat de o scădere economică majoră sau chiar de o criză a sistemului financiar.

FMI, care acţionează drept câine de pază al sistemului financiar la nivel global, le-a recomandat instituţiilor de reglementare financiară să ţină sub supraveghere activitatea, în special creditele, din sectorul construcţiilor. Fondul nu recomandă majorarea ratelor dobânzilor, sugerând în schimb folosirea altor instrumente, precum creşterea avansului la creditele ipotecare sau limitarea expunerii băncilor pe sectorul de creditare a dezvoltatorilor imobiliari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO