Business Internaţional

FMI: Belarus ar avea de castigat dintr-o uniune monetara cu Rusia

28.12.2004, 00:00 14



O uniunea monetara propusa dintre Belarus si Rusia ar reduce costurile comerciale si ar permite Belarusului sa "importe" si stabilitatea economica curenta a Rusiei, au precizat economistii Fondului Monetar International intr-un studiu recent.



Discutiile pe tema unei uniuni monetare intre Rusia si Belarus au inceput in septembrie 1993, la putin timp dupa scindarea zonei de circulatie a rublei. Dar negocierile s-au impotmolit pe masura ce reformele avansau in Rusia, iar economia Belarusului continua sa stagneze, prin mentinerea unei importante parti din caracteristicile specifice erei sovietice, relateaza The Moscow Times.



Rusia este de departe cel mai important partener comercial al Belarusului, mai mult de jumatate din comertul din aceasta tara utilizand ca unitate monetara rubla ruseasca.



O uniune monetara nu numai ca ar sprijini substantial comertul bilateral, dar ar contribui la eliminarea costurilor de conversie pe care trebuie sa le suporte principalii traderi din Belarus.



Totusi, specialistii cred ca diferentele intre structurile economiei celor doua tari si o moneda comuna ar putea sa faca din Belarus un stat mai vulnerabil la socurile externe si i-ar putea slabi competitivitatea. Expertii sustin ca o uniune monetara ar putea avea efectele scontate numai daca va fi insotita de o politica monetara uniforma si daca va exista o banca centrala puternica pentru a gestiona aceasta politica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO