Business Internaţional

FMI avertizează: Există un risc ridicat de corecţie în pieţele financiare din cauza decuplării de economia reală

FMI avertizează: Există un risc ridicat de corecţie...

Autor: Alex Ciutacu

26.06.2020, 14:51 1252

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că decuplarea actuală dintre pieţele financiare şi economia reală ar putea declanşa o corecţie (n.red: un declin de peste 10%) în preţurile activelor, potrivit CNBC.

În ultimele luni, pieţele de acţiuni au înregistrat creşteri semnificative, în ciuda crizei care se extinde în economia reală. Economiile lumii se confruntă cu criza medicală generată de coronavirus, care a făcut până acum aproape 500.000 de victime.

Mai mult, neliniştea socială s-a accentuat în majoritatea ţărilor cu economii dezvoltate, în contextul în care cetăţenii cer mai multă egalitate socială, ceea ce poate afecta încrederea investitorilor.

Datele recente arată că ar putea urma un declin mai mare decât se aşteaptă pieţele, avertizează FMI, însă pieţele de acţiuni par defazate, întrucât indicele S&P 500 a înregistrat 50 de zile de creştere, într-un raliu finalizat în iunie.

„Deconectarea dintre pieţe şi economia reală aduce riscul unei corecţii la nivelul preţului activelor, ceea ce va diminua apetitul investitorilor, afectând potenţialul revenirii economice”, a transmis FMI, joi, în raportul Stabilităţii Financiare Globale.

Fondul crede că mai multe active ar putea fi supraevaluate în prezent, în mai multe pieţe.

„Conform modelelor FMI, diferenţa dintre preţurile din piaţă şi fundamente este aproape de un maxim istoric în pieţele de acţiuni şi obligaţiuni din majoritatea economiilor avansate, însă situaţia este valabilă şi în sens invers pentru unele active din anumite economii emergente”,  a adăugat FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO