Business Internaţional

FMI a luat Croatia la examinare

31.07.2001, 00:00 11



O delegatie a Fondul Monetar International (FMI) a inceput, la 27 iulie, prima examinare a programului stand-by al Croatiei, care se va axa, probabil, pe identificarea modalitatilor de a se evita periclitarea obiectivului privind deficitul bugetar, transmite Reuters, preluata de Mediafax.

Esecul guvernului in ceea ce priveste adoptarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare in primele luni ale acestui an ar putea avea ca rezultat un deficit bugetar mai apropiat de sase procente decat de obiectivul de 5,3% din PIB stipulat in acordul de imprumut incheiat cu FMI.

Aprobat in luna martie, programul de credite in valoare de 250 milioane de dolari se deruleaza pe o perioada de 15 luni, insa a fost planificat sa nu necesite retrageri de fonduri, ca urmare a rezervelor semnificative ale bancii centrale, care au atins 3,6 miliarde de dolari in luna aprilie.

Delegatia FMI, condusa de Hans Flickenshild, si-a inceput vizita de doua saptamani printr-o intalnire cu oficialii Bancii Nationale a Croatiei, conform unui comunicat al bancii centrale. Membrii delegatiei FMI urmeaza sa mai aiba intrevederi cu oficialii guvernamentali si parlamentari, reprezentanti ai bancilor si autoritatilor pentru privatizare.

Principalul obiectiv al bancii centrale este de a mentine stabilitatea preturilor. Potrivit ultimelor date oficiale, rata anuala a inflatiei a atins 4,4% in iunie, fata de 5,1% in luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO