Business Internaţional

Florin Luca, analist economic: „Violenţele actuale din Statele Unite trebuie să ne dea de gândit!“

Florin Luca, analist economic.

Florin Luca, analist economic.

Autor: Florin Luca

03.06.2020, 00:05 2004

Lumea întreagă urmăreşte în aceste zile cu sufletul la gură două evenimente ce ilustrează în mod simbolic succesele şi nereuşitele societăţii americane: lansarea în spaţiu a unei rachete de către Elon Musk şi NASA, pe de o parte, şi furia şi violenţele ce au căpătat o amploare de necontrolat în Statele Unite în urma morţii provocate afro-americanului George Floyd de intervenţiile brutale reprezentanţilor poliţiei.

Dacă reuşita lui Musk şi a NASA a atras admiraţia întregii Planete şi a fost privită ca un rezultat organic al demersurilor miliar­da­rului ame­rican, numeroa­sele violenţe de stra­dă din oraşele ame­ric­ane tre­buie să fie analizate şi ele în dimen­siunea lor or­ganică, deter­minată de o inter­feren­ţă a cli­vajelor rasiale mul­ti­seculare din socie­tatea americană şi de o creş­tere accentuată a inega-lităţilor.

 

Cifrele vorbesc de la sine

În Statele Unite 10% din populaţie deţine aproape 50% din venituri şi peste 75% din averile americanilor, în timp ce în ţările Europei Occidentale aceşti indicatori se situează la aproximativ 30-40% şi respectiv 50-55%. În ultimele luni, ca urmare a pandemiei COVID, nivelul şomajului în Statele Unite a depăşit cifra record de 40 de milioane de persoane.

Afro-americanii şi hispanicii sunt cei mai defavorizaţi.

Politicile economice şi fiscale ale tuturor administraţiilor americane de la Reagan încoace au facut să se diminueze efectele pozitive asupra reducerii inegalităţilor generate de sistemele de impozitare progresivă practicate de Statele Unite de la Primul Război Mondial până în anii ‘80 ai secolului trecut. De altfel, Statele Unite sunt cele care au inventat sistemul de impozitare progresivă.

În sfârşit, evenimentele din Statele Unite arată că modelul democratic occidental este în plină evoluţie. Exemple sunt şi în Europa Transformarea instituţională de amploare lansată în Franţa de Emmanuel Macron în urma revoltei Vestelor Galbene... În democraţia germană, tradiţional orientată către consens, coaliţiile guvernamentale se construiesc din ce în ce mai greu, în timp ce în Marea Britanie se impune o reformă constituţională. Rămâne de văzut dacă aceste transformări vor fi aduse de către elitele politice sau de violenţele din stradă.

Şi România, o ţară cu un sistem democratic fragil şi cu un nivel al inegalităţilor ridicat, trebuie să inveţe din ceea ce se întâmplă în Statele Unite şi să realizeze că nu suntem la adăpostul violenţelor. Satele sărace şi părăsite, populaţia romă marginalizată, peisajul citadin în care centre ultra-moderne de sticlă şi palate private opulente coexista cu blocuri dărăpănate, străzi desfundate sau dughene ce ne amintesc de mahalalele de acum peste 100 de ani, trebuie să ne dea de gândit!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO