Business Internaţional

Fitch menţine Ungaria în categoria "junk", nerecomandată investitorilor

Fitch menţine Ungaria în categoria "junk",...

Autor: Marius Oncu

06.06.2014, 15:33 596

Calificativul Ungariei pentru împrumuturi în valută pe termen lung a fost confirmat la "BB+", cea mai ridicată treaptă din categoria "junk", cu perspectivă stabilă, a anunţat, vineri, Fitch.

Ungaria, cea mai îndatorată dintre ţările din estul Uniunii Europene, a fost retrogradată la "junk" în 2012 după ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus taxe speciale pe companii, inclusiv pe bănci, pentru a acoperi deficitul bugetar.

Taxele au împins economia în recesiune în 2012 şi au cauzat scăderea puternică a investiţiilor. Economia şi-a revenit ulterior, creşterea PIB ajungând la 3,5% în primul trimestru din acest an, cel mai puternic avans începând din 2006.

"Motorul principal al avansului PIB a fost până în prezent creşterea activităţii în sectorul de stat, ceea ce ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea recuperării. Gradul de îndatorare s-a schimbat foarte puţin în ultimii ani, în pofida consolidării fiscale şi a trecerii activelor fondurilor de pensii private sub controlul statului", notează Fitch.

Îndatorarea guvernului ungar s-a situat la 84,6% din PIB la sfârşitul primului trimestru, potrivit datelor băncii centrale, chiar dacă în 2010 premierul Orban a declarat "război datoriilor" şi a naţionalizat activele de 3.000 de miliarde de forinţi (13,5 miliarde de dolari) ale fondurilor private de pensii, echivalentul a 10% din PIB.

Nivelul datoriilor raportat la PIB se va reduce probabil treptat dacă guvernul menţine disciplina fiscală, potrivit Fitch.

Obligaţiunile emise de guvernul ungar sunt evaluate cu rating "junk" şi de agenţiile Standard & Poor’s şi Moody’s. S&P a îmbunătăţit în martie perspectiva calificativului Ungariei de la negativă la stabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO