Business Internaţional

Fitch: Băncile austriece ar putea lua în considerare ieşirea în totalitate din Ungaria

Fitch: Băncile austriece ar putea lua în considerare...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2013, 19:29 947

Cele mai mari riscuri cu care se confruntă băncile austriece în Europa Centrală şi de Est vin din Ungaria şi România şi în special din partea noii scheme prin care guvernul de la Budapesta vrea să ajute persoanele cu credite ipotecare în valută, potrivit agenţiei de rating Fitch, care avertizează că băncile austriece „ar putea lua în consi­derare ieşirea în totalitate“ de pe piaţa ungară.

Îmbunătăţirea condiţiilor de afaceri din Austria ar trebui să ajute băncile austriece să depăşească problemele pe care subsidiarele din Europa de Est le vor avea anul viitor, se arată într-o analiză a Fitch citată de Portfolio.hu.

„Ne aşteptăm ca băncile austriece să beneficieze de acce­le­rarea PIB-ului la 1,4% în 2014, de la 0,4% anul acesta, chiar dacă creşterea creditării şi a veniturilor va rămâne slabă până la întărirea încrederii“, se arată în raport. Cu toate acestea, defaulturile din sectorul corporate ar putea creşte uşor deoarece companiile nu-şi pot reveni în ritmul economiei. De asemenea, calitatea activelor este ameninţată în continuare de cre­ditele în monedă străină.

„Riscurile sunt cele mai mari în Ungaria şi România. Riscurile pe care le creează politicile neortodoxe rămân ridicate în Ungaria, deşi calitatea activelor pare că se stabilizează. În particular, guvernul ia în considerare o nouă schemă prin care să ajute persoanele cu credite în valută“, explică Fitch.

Această schemă împreună cu taxa pe tranzacţiile financiare şi suprataxarea sectorului ar putea face ca subsidiarele băncilor austriece să rămână sau să devină neprofitabile în ultimul trimestru al acestui an sau în 2014.

În privinţa României, analiştii Fitch spun că „mediul operaţional se îmbunătăţeşte uşor“ şi că se aşteaptă ca majoritatea băncilor să redevină profitabile în 2014. Totuşi, revenirea este fragilă şi provizioanele cons­tituite pentru amortizarea creditelor toxice vor rămâne, probabil, ridicate. Băncile austriece prezente pe piaţa românească sunt Erste, Raiffeisen şi Volksbank.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO