Business Internaţional

Fitch a retrogradat ratingurile datoriilor în monedă locală ale Ucrainei

Fitch a retrogradat ratingurile datoriilor în monedă...

Autor: Anca Dumitrescu

24.08.2014, 14:02 71

Ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală şi calificativul pentru obligaţiunile negarantate în grivne au fost reduse de la nivelul B- la CCC, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel pentru datorii negarantate, în valută, la nivelul CCC.

Plafonul de ţară a fost confirmat la CCC, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul C.

Agenţia notează că Ucraina se află într-o perioadă de tranziţie politică începută în februarie, când preşedintele Viktor Ianukovici a fost înlăturat din funcţie în urma protestelor de stradă. Noua administraţie a semnat în acord stand-by cu FMI, în valoare de 17 miliarde de dolari, şi pune în practică un program de reforme economice.

Sondajele de opinie sugerează că noile alegeri generale programate în octombrie pot aduce un sprijin parlamentar mai puternic pentru acest program, dar riscurile economice şi politice pot deturna reformele.

Armata ucraineană se luptă cu separatiştii din regiunile estime Doneţk şi Lugansk din aprilie, 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa iar alte câteva mii sunt refugiate. Guvernul a recucerit teritorii controlate de pro-ruşi, dar conflictul ar putea continua sau intensifica, întârziind redresarea economică, avertizează agenţia.

Instabilitatea din est şi disputele cu Rusia afectează economia, Fitch anticipând pentru acest an că PIB-ul Ucrainei se va contracta cu 6,5% în 2014, iar în 2015 şi 2016 economia va stagna.

În primul semestru, exporturile către Rusia, cea mai mare piaţă a Ucrainei şi principală sursă de energie, au scăzut cu 24%.

Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucraina în luna iunie, din cauza neînţelegerilor referitoare la preţ, iar deficitul de energie reprezintă un risc pentru ţară, se arată în comunicatul Fitch.

Deficitul bugetar al Ucrainei, care include pierderile companiei energetice Naftogaz, va atinge, conform aşteptărilor Fitch, 10% din PIB în 2014. Guvernul de la Kiev intenţionează să reducă acest deficit la 6% din PIB în 2015.

Ponderea datoriei publice în PIB va depăşi 65% în 2014, peste nivelul prevăzut în programul cu FMI, dar s-ar putea stabiliza în 2015, dacă subvenţiile pentru energie vor fi reduse conform planificării, potrivit Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO