Business Internaţional

Fitch a retrogradat ratingurile a 13 bănci din Ucraina cu o treaptă, la nivelul CCC

Fitch a retrogradat ratingurile a 13 bănci din Ucraina...

Autor: Anca Dumitrescu

14.02.2014, 17:56 99

Băncile afectate de măsură sunt Ukreximbank, Oschadbank, PrivatBank, Prominvestbank, UkrSibbank, Ukrsotsbank, VTB Bank, ProCredit Bank (Ukraine), Pravex-Bank, Credit Agricole Bank, Alfa-Bank, Pivdennyi Bank şi Industrialbank, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia Fitch vine în urma retrogradării, săptămâna trecută, a ratingului Ucrainei pentru datoriile pe termen lung în valută de la B- la CCC şi a menţinerii calificativului pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la nivelul B-, cu perspectivă negativă.

Plafonul de ţară a fost revizuit în scădere de la nivelul B- la CCC.

Retrogradarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung în valută ale băncilor reflectă modificarea în sens negativ a plafonului de ţară, din cauza riscurilor sporite legate de măsurile de control al nivelului capitalului şi al cursului de schimb adoptate de autorităţi, care pot limita capacitatea sectorului privat de a onora obligaţiile financiare în valută.

Ucraina a introdus în 7 februarie un control limitat asupra circulaţiei capitalului, dar măsura nu împiedică serviciul datoriilor externe.

Ratingurile celor 13 bănci sunt corelate de profilul de creditare al ţării.

Ratingurile băncilor ar putea fi retrogradate din nou în cazul unei măsuri de acest tip aplicate ratingurilor Ucrainei.

La sfârşitul lunii ianuarie, în Ucraina au avut loc ciocniri violente soldate cu patru morţi şi peste 500 de răniţi, iar negocierile ulterioare între preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţie nu par să fi condus la un compromis.

Premierului Mikola Azarov a demisionat la sfârşitul lui ianuarie pentru detensionarea situaţiei, dar succesorul său nu a fost încă desemnat, iar aliaţii preşedintelui, majoritari în Parlament, au sugerat că nu vor susţine un candidat al opoziţiei.

Unul dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, căruia i s-a propus funcţia de premier de către preşedinte, a subliniat că ar putea accepta dacă opoziţia ar obţine posturi cheie în Guvern şi după o reformă constituţională care să reducă atribuţiile prezidenţiale în favoarea Guvernului şi Parlamentului. Dezbaterile privind această reformă par să fie într-un punct mort.

Criza ucraineană a generat tensiuni între Rusia şi Occident, acuzat de Moscova că încurajează contestarea şi vrea să creeze o "sferă de influenţă" în Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO