Business Internaţional

Firmele de lobby sunt pe val

31.03.2003, 00:00 18

Marile companii americane din industria de aparare, precum Northrop Grumman, Boeing si Raytheon apeleaza tot mai mult la serviciile firmelor de lobby pentru a-si creste vanzarile catre Pentagon, in incercarea de a profita la maxim de sporirea fondurilor bugetare destinate apararii.
In primele doua luni ale anului curent, angajarile noi firme de lobby au crescut cu 72% comparativ cu anul percedent, pentru ca cel putin 97 de companii si organizatii au nevoie de serviciile firmelor de lobby pentru departamentele de aparare.
Noile angajari au inceput imediat dupa ce presedintele George W. Bush a propus o crestere cu 4% a cheltuielilor bugetare pentru aparare la un nivel record de 380 de miliarde de dolari, pentru anul fiscal 2004. Acesta este cel mai mare buget acordat apararii de la cel din timpul administratiei Reagan.
"Cand exista atatia bani la discretie, companiile se lupta sa castige o parte cat mai mare", a spus Philip Finnegan, de la Teal Group. "Economia mondiala este slabita. Intr-un astfel de moment, bugetul pentru aparare este extrem de atractiv".
Northrop Grumman Life Support a angajat o firma de lobby pentru vanzarea de genetratoare portabile de oxigen, un produs care, potrivit companiei, ar trebui achizitionat de Departamentul de Aparare.
"Stim cum sa gasim Wal-Mart, Tragets sau Kmart, dar nu avem nici cea mai vaga idee cum sa abordam Departamentul de Aparare", a spus Brad Smith de la Crown Equipment.
Firmele de lobby traverseaza o perioada foarte prospera. Si companiile mari, precum Boeing si Raytheon, au apelat la talentele agentilor de lobby.
Boeing, cel mai mare producator de avioane din lume si cel de-al doilea contractor al Pentagonului a incheiat un contract cu firma de lobby Alvin Jackson, pe langa cei peste 24 de furnizorii stabili pe care ii avea. Ultimele statistici arata ca in prima jumatate a anului trecut, Boeing a cheltuit peste 3,6 milioane de dolari cu firmele de lobby.
Separat de boomul companiilor de lobby, multe alte firme vaneaza oportunitatile oferite de recontructia Irakului. Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala a angajat opt companii americane pentru reconstructia de strazi, spitale, sisteme de apa si alte infrastructuri in limita unei sume de 1,9 milarde de dolari.
Multe companii mici care au contribuit la reconstructia Afganistanului, a Balcanilor sau a Kuveitului dupa 1991, spera sa obtina din nou contracte.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO