Business Internaţional

Firmele de avocatura, pe un munte de castiguri

03.03.2003, 00:00 21

In decembrie 2001, operatorul de retele prin fibra optica Global Crossing era coplesit de pierderi trimestriale de 3,35 miliarde de dolari si de scaderea drastica a vanzarilor. Capitalizarea de piata a companiei s-a prabusit de la 38 de miliarde la un miliard de dolari in trei sferturi de an, datoriile au depasit 12 miliarde de dolari. Eforturile de a gasi noi surse de finantare s-au dovedit ineficiente.
Pentru a administra aceasta criza, Global Crossing s-a adresat firmei de consultanta Weil, Gotshal & Manages LLP si partenerului Michael Walsh, care a ajutat compania sa desfasoare procedura de protectie in caz de faliment in ianuarie 2002.
Dupa 11 luni si dupa comisionane de milioane de dolari, tribunalul a aprobat planul de reorganizare al companiei. Firmele de avocatura au taxat Global Crossing cu 26 de milioane de dolari. Cazul este inca deschis.

Faliment mare, comision mare
Afacerile marilor firme de avocatura sunt infloritoare acum cand economia este in declin si scandalurile contabile au condus companiile la cautarea de protectie legala impotriva creditorilor in tribualele americane.
Global Crossing este una dintre cele 443 de companii listate la bursa care au intrat in procedura de faliment in 2001 si 2002. Printre acestea se numara sapte din cele mai mari zece falimente din istorie.
Cele mai mari falimente dupa valoarea activelor au fost WorldCom, Conseco si Enron.
Pe masura ce furia creditorilor si a investitorilor sporeste, sporesc si comsioanele firmelor de avocatura.
Firmele de avocatura nu sunt singurele care profita de pe urma falimentelor. Pe masura ce creste cererea pentru sericii de acest gen, bancile de investitii si firmele de consultanta se grabesc si ele sa profite cat mai mult.
Pana acum, Enron a batut toate recordurile la comisionele platite avocatilor, contabililor si consultantilor. Acestia au incasat o suma totala de 286 de milioane de dolari . Comisioanele si alte cheltuieli legale reprezinta 70% din total.
"Este rezonabil sa se planga de comisioanele excesiv de mari. Dar, pe de alta parte rezultatele pe care le obtin cei mai buni avocati justifica preturile", a spus Jeff Werbalowsky, director general al bancii de investitii Houlihan Lokey Howard & Zukin, care este consultantul creditorilor Enron si WorldCom.

700 de dolari pe ora?
Primele 25 de falimente ca marime din 2001 si 2002 au generat venituri din comisioane de 235 de milioane de dolari care s-au dus in conturile marilor firme de consultanta juridica.
Weil Gotshal a fost firma cu cele mai mari incasari, cu comisioane de 70,5 milioane de dolari din 204.402 ore de de lucru. Numai pentru Enron, firma a incasat 49 de milioane de dolari.
In cazul Global Crossing, al saptelea faliment al ultimilor doi ani, Weil Gotshal a incasat 10,5 milioane.
"Erau probleme la toate nivelurile. Consiliul de administratie se dezintegra. Noi trebuia sa stabilim daca Global Crossing mai poate continua afacerea", spune Walsh
Onorariile pentru avocati au fost cuprinse intre 230 si 700 de dolari ora, media fiind de 340 de doari pe ora.
Imediat dupa Weil Gotshal se claseaza firma Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP, care reprezinta Kmart si US Airways. In perioada 2001-2002, firma a incasat comisioane din falimente de 69,5 milioane de dolari.
Firma aprape ca si-a triplat numarul de specialisti in falimente, la 120 fata de 42 in 1994.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO