Business Internaţional

Firmele de avocatura isi cer portia lor din marea placinta a fuziunilor

23.06.2000, 00:00 16



Actori principali la toate achizitiile si fuziunile care au loc la nivel mondial, firmele de avocatura se gandesc sa-si reconsidere pozitia pe piata prin impunerea unui parteneriat cu toate partile implicate in aceste actiuni, care sa le aduca o parte mai mare "din placinta", si nu doar onorarii fixe cum s-a intamplat pana acum.

In acelasi timp, firmele de avocatura isi intaresc locul pe piata chiar prin instrumentele de pe urma carora au castigat pana acum cei mai multi bani- fuziunile.

"Placinta" este uriasa: fuziunile si achizitiile la nivelul Europei au totalizat 261 miliarde dolari in ultima parte a anului 1999. La nivel global, suma totala a fost de 779 miliarde dolari, potrivit Thomson Financial Securities Data.

"In masura in care Europa a devenit un loc pentru globalizarea capitalului, veti vedea tot mai firme de avocatura intarindu-si prezenta in domeniul achizitiilor si al fuziunilor", a declarat Neil Andersen, directorul sucursalei din Europa de achizitii si fuziuni a firmei americane de avocatura Sullivan&Cromwell.

In plus, competitia firmelor de avocatura pe piata achizitiilor si a fuziunilor a crescut odata cu sumele vehiculate in aceste actiuni. Interesanta pare si lupta pe care firmele de avocatura o poarta cu bancile de investitii si companiile de audit, care de obicei au si departamente de avocatura puternice.

In industria auditului, fuziunea din 1998 dintre PriceWaterhouse si Coopers&Lybrand a creat cea mai mare companie de audit din lume, transformand "Big 6" in "Big 5".

In acelasi timp, bancile de investitii si-au unit fortele pentru a castiga cat mai multe contracte in domeniul fuziunilor. Grupul american Salomon Smith Barney a preluat in ianuarie, cu 2,2 miliarde dolari, banca germana de investitii Schroeders Plc's. In aprilie, Chase Manhattan Corp a preluat banca britanica de investitii Robert Fleming Ltd. pentru suma record de 7,7 miliarde dolari.

Acum a venit randul firmelor de avocatura. Consiliile de Administratie ale firmei britanice de avocatura Freshfields si germana Bruckhaus Westrick Heller Lober au votat la inceputul saptamanii fuziunea care va da nastere celui mai mare grup de avocatura din Europa. Asta dupa ce mai bine de zece ani suprematia a apartinut grupului Clifford Chance, Roger&Wells si Puender Volhard Weber&Axter.

In opinia analistilor, aparitia Freshfields Bruckhaus Deringer va marca o noua era in consolidarea serviciilor legale, si va impune companiile de avocatura in randul fuziunilor si al achizitiilor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO