Business Internaţional

Firmele americane de avocatura au inregistrat venituri record

09.03.2006, 00:00 31

Skadden Arps Slate Meagher & Flom, cea mai importanta firma de avocatura din SUA a obtinut anul trecut venituri de peste 1,5 miliarde de dolari (1,24 miliarde de euro). Aceasta este cea mai mare valoare a incasarilor inregistrata pana acum de o firma americana.

Continua expansiune a firmei a contribuit la cresterea veniturilor din onorarii cu 10 procente, atingand suma de 1,58 miliarde de dolari in 2005. Fiecarui partener i-a revenit astfel un profit de aproximativ 1,85 milioane de dolari.

Conform datelor oferite de catre revista The Lawyer, fiecare dintre cele mai mari 20 de firme din SUA au inregistrat cresteri de venituri de la 6 pana la 21 de procente.

De asemenea, sapte firme americane incaseaza venituri din onorarii de peste un miliard de dolari. In fruntea clasamentului celor mai profitabile activitati juridice se mentin cazurile de litigii.

Lantham & Watkins, casa de avocatura internationala cu sediul la Los Angeles, a ajuns pe locul doi ca importanta in SUA, dupa ce a atins o valoare a veniturilor de 1,4 miliarde de dolari, in urma unor cresteri a venitului de 16%.

Pe locurile imediat urmatoare se situeaza Baker & McKenzie, cu un venit de 1,35 miliarde de dolari, Jones Day, cu 1,3 miliarde si Sidley Austin Brown & Wood cu 1,12 mld. dolari. Cu toate acestea, partenerii de la primele cinci firme ale clasamentului nu s-au numarat printre avocatii cu cel mai mare profit individual. Trei dintre aceste firme au o valoare medie a profitului per partener, mai mare decat media, care este de peste 2 mil. dolari.

Partenerii de la Sullivan & Cromwell au avut cele mai mari castiguri, in speta 2,59 de milioane de dolari per partener. Cei de la Simpson Thacher & Bartlett au avut castiguri de 2,4 milioane de dolari, in timp ce partenerii de la Kirkland & Ellis au trecut pragul de 2 milioane de dolari, inregistrand venituri de 2,17 milioane pe partener.

"Anul trecut nu a fost unul dificil pentru firmele de avocatura americane", declara Matt Byrne, editor asociat la The Lawyer, revista care colecteaza si furnizeaza aceste date.

"Mai mult de jumatate din primele 20 de firme au avut cresteri ale venitului de cel putin 10%. In multe cazuri, cresterea profitului per partener a fost chiar mai mare", a adaugat Byrne. Cu toate acestea, el a avertizat ca anul acesta este preconizat ca majoritatea clientilor sa doreasca reduceri ale onorariilor.

"Lupta pentru primele de onorarii se va accentua in 2006", a mai spus editorul de la The Lawyer.

Procesul in care firma Skadden a fost implicata in apararea intereselor companiei Arcelor, cu privire la preluarea in forta de catre Mittal, este relevant pentru renumele pe care firma in cauza l-a dobandit de-a lungul anilor.

Firma Skadden a pregatit si o strategie de aparare, fara succes, insa, pentru producatorul de medicamente Aventis, care a fost preluat pana la urma de catre Sanofi. Pierre Servan-Schreiber, copresedintele firmei Skadden Arps Slate Meagher & Flohm LLP''''s, a condus divizia care a consiliat Arcelor.

Cel mai recent clasament mondial al avocatilor, intocmit in functie de suprematia acestora in ceea ce priveste consilierea fuziunilor si achizitiilor la scara mare releva tot suprematia americanilor. Nici un cabinet de avocatura din Europa Continentala nu figureaza pe lista celor mai active cabinete in privinta marilor operatiuni financiare realizate anul precedent, conform Le Figaro.

In clasamentul intocmit de firma de cercetare Thomson Financial, cabinetele de avocatura americane ocupa 17 pozitii din 25.

Totusi, onoarea europenilor a fost salvata de britanici. Cabinetul de avocatura Clifford Chance din Marea Britanie a reusit sa treaca de pe a doua pe prima pozitie in clasamentul celor mai active cabinete din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO