Business Internaţional

Firma croata INA ataca vanzarea retelei Beopetrol

28.08.2003, 00:00 26



Compania petroliera croata INA a anuntat ca va continua procesul intentat Beopetrol in legatura cu o serie de proprietati confiscate, dupa ce Serbia a convenit sa vanda reteaua de distributie grupului rus LukOil.



LukOil va prelua 70% din capitalul Beopetrol, cel mai important distribuitor de produse petroliere din Serbia, in cadrul unei tranzactii in valoare de 207 milioane de euro (225,9 milioane de dolari). Grupul ungar MOL, care a preluat un pachet de 25% din actiunile INA in luna iulie, a oferit un pret de 187 milioane de euro pentru compania sarba.



"Suntem profund dezamagiti si nemultumiti de aceasta decizie si vom continua procedurile juridice pentru a ne recupera proprietatile la institutiile relevante din Serbia si la toate institutiile internationale", se arata intr-un comunicat al INA.



Beopetrol a fost infiintat in 1990, cu putin timp inainte ca razboiul sa destrame federatia iugoslava, pe baza activelor care faceau parte din reteaua sarba a INA. Compania croata a chemat in justitie Beopetrol, solicitand retrocedarea proprietatilor sale si cauza nu a fost solutionata inca.



"Intregul proces al vanzarii Beopetrol a fost ilegal si nelegitim si vom continua procedurile de recuperare a proprietatilor", a mai aratat INA, cerand guvernului croat sa ia masuri similare.



Compania a precizat ca dezamagirea sa este cu atat mai mare cu cat a discutat anterior cu oficialii sarbi "posibilitatea de a se forma o societate mixta care sa lucreze in interesul reciproc".



Ministrul sarb a Privatizarii, Aleksandar Vlahovici, a declarat, luni, ca nu intrevede nici o problema legata de INA. "Proprietatea Beopetrol apartine numai Beopetrol, si nu companiei INA", a afirmat el.



Compania sarba opereaza o retea care numara 179 de benzinarii. Volumul anual al vanzarilor din sectorul de retail totalizeaza 400.000 de tone. Beopetrol a fost infiintata in 1990, dupa ce s-a separat de grupul croat INA. In prezent, compania alimenteaza 20% din piata interna si este controlata in totalitate de stat.



LUKoil detine 900 de benzinarii in Europa de Est si in tarile fostei Uniuni Sovietice. Compania incearca sa-si mareasca profiturile prin vanzarea produselor direct catre posesorii de masini. Dupa ce a preluat rafinarii din Romania si Bulgaria in 1999, compania rusa a esuat sa achizitioneze companiile petroliere din Croatia, Cehia, Grecia, Lituania, Muntenegru sau Polonia.



LUKoil si compania ungara MOL concureaza cu austriecii de la OMV si cu polonezii de la PKN Orlen pentru extinderea pe piata fostelor tari comuniste din Europa de Est. Analistii se asteapta ca in aceasta zona sa aiba loc un proces de accelerare a cresterii economice, dupa ce opt din aceste tari vor intra in Uniunea Europeana anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO