Business Internaţional

Finlanda şi Rusia impun restricţii temporare la frontiera comună, pe fondul crizei imigraţilor

Finlanda şi Rusia impun restricţii temporare la...

Autor: Roxana Maciuca

23.03.2016, 11:20 90

Printr-un acord încheiat între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său norvegian, Sauli Niinisto, în Moscova, prin punctele de frontieră Salla şi Raja-Jooseppi, de pe teritoriul Finlandei, nu vor mai trece decât cetăţeni din Rusia, Finlanda şi Belarus, împreună cu famiile lor pentru o periaodă de 180 de zile.

"Scopul acestor restricţii de acces este de a preveni imigraţia organizată clandestină. Potrivit angajamentelor UE, Finlanda urmăreşte să prevină apariţia unor noi rute pentru imigrarea clandestină", a declarat biroul de presă al preşedintelui finlandez.

Frontiera Finlandei cu Rusia care se întinde pe o distanţă de 1,3440 de kilometri reprezintă limita externă a zonei Schengen în care doresc să ajungă majoritatea imigranţilor care sosesc în Europa.

Conducerea de la Helsinki este îngrijorată în privinţa faptului că ruta respectivă va deveni mult mai frecventă odată cu încălzirea vremii, cu închiderea rutei balcanice şi cu acordul UE-Turcia care prevede trimiterea tuturor imigranţilor clandestini care ajung în Grecia înapio în Turcia.

Circa 1.000 de solicitanţi de azil au ajuns în Finlanda în primele două luni ale anului, în condiţiile în care doar 700 au fost înregistraţi pe tot parcursului anului 2015. Dar numărul imigranţilor a scăzut în cursul lunii martie pe fondul cooperării bilaterale în privinţa controalelor la frontiera cu Rusia.

Potrivit guvernului finlandez, cei mai mulţi imigranţi sunt afgani şi indieni care nu au fugit din cauza războaielor din ţară, iar unii au trăit în Rusia pentru o perioadă îndelungată.

Cele două state au semnat, de asemenea, şi un memorandum al unei întelegeri cu privire la creşterea numărului de informaţii împărtăşite despre imigranţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO