Business Internaţional

Financial Times e nevoit sa renunte si la principalul sau activ: ziaristii

17.02.2005, 00:00 9

Cotidianul britanic Financial Times va pierde unul dintre cei mai experimentati jurnalisti ai sai in cadrul unui program de concedieri voluntare care are ca scop reducerea costurilor, informeaza Guardian.
Jane Fuller, una dintre editorialistii ziarului, a anuntat ca va pleca la sfarsitul acestei luni, dupa ce a lucrat timp de 18 ani la ziar. Dupa ce a fost o lunga perioada de timp editor financiar, domnisoara Fuller este acum unul dintre cei 12 editori asistenti.
Un purtator de cuvant al Financial Times a declarat ca 30 dintre membrii echipei editoriale a ziarului vor pleca la sfarsitul acestei luni. Dintre acestia, aproximativ doua treimi sunt jurnalisti, restul fiind cercetatori asistenti sau personal auxiliar. Financial Times are aproximativ 550 de angajati in departamentul editorial, in intreaga lume. Grupul media Pearson, care detine Financial Times, a introdus acest program dupa ce ziarul a inregistrat pierderi in ultimii doi ani si jumatate.
Purtatorul de cuvant a descris procesul ca fiind unul usor si fara probleme. "Intotdeauna ne pare rau cand oamenii pleaca de la ziarul nostru, insa acestia sunt oameni care vor sa plece, este un proces complet voluntar", a declarat acesta.
Jane Fuller, in varsta de 49 de ani, a scris multa vreme comentarii pentru coloanele Lex si Lombard ale ziarului si a predat cursuri de contabilitate financiara la Financial Times. Ea este interesata de eforturile guvernului de a imbunatati educatia in domeniul financiar si isi doreste un loc de munca in sectorul financiar.
Printre jurnalistii care vor parasi Financial Times se numara Jean-Paul Flintoff, scriitor pentru ziarul de weekend si Kate Bevan, editorul paginii de televiziune. O alta masura de reducere a costurilor adoptata de catre Financial Times este renuntarea la suplimentul saptamanal Creative Business caruia i se va aloca o pagina normala in cadrul ziarului si o sectiune lunara. Personalul care lucra la acest supliment a fost redistribuit in celelalte departamente ale ziarului.
Financial Times a efectuat ultima data concedieri in departamentul editorial in 2001, cand 20 de angajati au plecat in cadrul unei scheme voluntare similare. In 2003, Financial Times a redus 15% din cei 600 de angajati ai departamentului comercial si a inghetat angajarile noi, ca raspuns la scaderea veniturilor din publicitate cu 60% sub nivelul maxim din 2000. Analistii prognozeaza ca pierderile ziarului in 2004 sa scada la 29 de milioane de euro, comparativ cu 46,5 milioane de euro in 2003. Grupul Pearson este asteptat sa-si prezinte situatia financiara la sfarsitul acestei luni.
Situatia de la Financial Times nu este unica, existand si alte grupuri de presa ale caror jurnalisti sunt amenintati cu astfel de programe de concedieri. Grupul editorial Telegraph a anuntat la randul sau ca are in plan disponibilizarea a 90 din cei 550 de angajati ai departamentului editorial. Reducerile de personal vin in urma achizitiei grupului de catre fratii Barclay in luna mai a anului trecut. Economiile realizate prin aceste concedieri vor acoperi o parte din investitiile de 218 milioane de euro in noi echipamente de printare si tiparire. De asemenea, BBC urmareste reducerea a 15% din personalul diviziei de stiri.
Semnele indica o inrautatire a situatiei in presa scrisa britanica. Recent, jurnalistii de la cotidianul The Independent au organizat o greva de protest ca reactie la oferta grupului de a mari salariile cu doar 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO