Business Internaţional

Finala Ligii Campionilor pe piaţa articolelor sportive: Puma are prima mare şansă de a reveni în competiţia cu Adidas

Finala Ligii Campionilor pe piaţa articolelor sportive:...

Autor: Marius Oncu

23.05.2013, 18:25 355

În timp ce Bayern şi Borussia vor încerca să câştige a 58-a finală a Ligii Campionilor, sponsorii care le furnizează echipamentul, ambii cu sediul în oraşul german Herzogenaurach, vor bifa un nou capitol al unei rivalităţi datând de la mijlocul secolului trecut.

Echipa favorită de sâmbătă, Bayern, poartă echipament produs de Adidas, în timp ce furnizorul Borussiei este Puma. Logo-ul Adidas a apărut în cinci din ultimele 10 finale, în timp ce pentru Puma va fi prima prezenţă într-o finală începând din 2004.

Acesta este una dintre rarele veşti bune pentru Puma în eforturile companiei de a prinde din urmă liderii pieţei mondiale de echipament pentru fotbal, Adidas şi Nike.

Sprijinirea eventualului câştigător al Ligii Campionilor ar fi mult mai importantă pentru Puma decât pentru Adidas, a declarat Sebastian Frericks, analist la banca Metzler, din Frankfurt.

"Puma nu poate investi la fel de mulţi bani în sponsorizări precum Adidas şi Nike, astfel că trebuie să-şi aleagă echipele cu forte mare atenţie", a spus Frericks.

Prezenţa în finală asigură celor două branduri expunere în faţa milioanelor de fani care vor urmări meciul, iar învingătorul va beneficia chiar şi de un mic stimulent prin vânzarea de replici ale tricourilor, potivit băncii de investiţii Bryan Garnier & Co.

Adidas este lider pe piaţa globală de echipament pentru fotbal, cu vânzări doar pentru acest sport de peste 1,7 miliarde de euro anul trecut. Puma obţine din fotbal doar 10% din veniturile anuale de 3,3 miliarde de euro, estimează banca Metzler. Vânzările Nike de echipament pentru fotbal s-au situat la 2 miliarde de dolari anul trecut.

Ambele companii germane au la origine o afacere înfiinţată în anii '20 în Bavaria de fraţii Adolf şi Rudolf Dassler. După mai multe disensiuni, Rudolf a lansat Puma în 1948, iar Adolf a înfiinţat Adidas în 1949. Şapte ani mai târziu, Real Madrid învingea echipa franceză Stade de Reims cu scorul 4-3 în prima finală a Cupei Europene, Liga Campionilor de astăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO