Business Internaţional

Fierul depăşeşte aurul şi devine cea mai performantă materie primă. Chinei i-a revenit pofta pentru oţel

Fierul depăşeşte aurul şi devine cea mai performantă...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.07.2020, 00:00 407

Minereul de fier a depăşit aurul şi a devenit materia primă principală cu cele mai bune rezultate în acest an, în condiţiile în care o Chină în revenire cumpără cantităţi importante din ingredientul cheie pentru fabricarea oţelului de la minele din Australia şi Brazilia, scrie Financial Times. Preţurile minereului de fier au crescut cu aproape 21% în 2020, cu puţin mai mult decât cotaţiile aurului, care au înregistrat un salt de 19%, în condiţiile în care băncile centrale au introdus programe de stimulare uriaşe în încercarea de a-şi scoate economiile din criza provocată de coronavirus. Astfel de activităţi au împins în jos randamentele unor active cu venituri fixe de miliarde de dolari, crescând atractivitatea relativă a aurului, care nu aduce niciun randament.

Între timp, semnele că China, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, înregistrează o revenire solidă au propulsat preţurile minereului de fier, care au crescut peste 112 dolari pe tonă miercuri, potrivit S&P Global Platts, în urcare cu 9% în ultima lună. Ca parte a planurilor de revigorare a economiei chineze, Beijingul a anunţat recent planuri de stimulare a cheltuielilor cu infrastructura printr-o creştere a împrumuturilor pentru administraţiile locale.

O revenire susţinută de stat pe pieţele de acţiuni chineze a jucat de asemenea un rol important, întrucât investitorii aflaţi în căutarea de active legate de creşterea Chinei s-au îngrămădit la derivate pe minereu de fier. Tyler Broda, analist la RBC Capital Markets, a spus că tendinţele de cerere pe termen lung pentru oţel au rămas incerte, având în vedere dependenţa crescândă a Chinei de datorii pentru a finanţa noi investiţii. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO