Business Internaţional

Fermierii saraci pierd anual 24 miliarde dolari

28.08.2003, 00:00 15



Politica agricola din statele industrializate reduce cu aproape 24 de miliarde de dolari pe an profitul producatorilor agricoli din tarile in curs de dezvoltare, cea mai mare pierdere fiind provocata de Uniunea Europeana.



Potrivit unui studiu realizat de Institutul International de Cercetare a Politicilor in Industria Alimentara, privilegiile de care se bucura agricultorii din UE costa exportatorii din tarile in curs de dezvoltare peste 20 de miliarde de dolari. La randul lor, Statele Unite anuleaza inca 11 miliarde de dolari, iar Japonia suma de 5,3 miliarde de dolari.



In aceste conditii, profitul fermierilor si al altor companii cu activitati agricole care isi desfasoara activitatea in aceste state se diminueaza anual cu 24 de miliarde de dolari.



Cel mai mare impact este resimtit in America Latina si Arhipelagul Caraibe, care pierd anual 8,3 miliarde de dolari. Asia raporteaza un deficit de 6,6 miliarde de dolari, iar tarile africane din regiunea sub-sahariana aproape doua miliarde de dolari.



Eugenio Diaz-Bonilla, unul dintre cercetatorii institutului, a aratat ca Uniunea Europeana, Statele Unite si celelalte tari puternic industrializate trebuie sa elimine barierele tarifare si subventiile agricole alocate pentru activitatea comerciala. Aceste masuri ar tripla veniturile nete obtinute de exportatorii din tarile in curs de dezvoltare, pana la aproximativ 60 de miliarde de dolari pe an.



Prezentarea studiului mentionat are loc intr-un moment in care statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) incearca sa ajunga la un acord de reglementare a sectorului agricol, prin masuri de reducere a costurilor, diminuarea tarifelor si a subventiilor de export.



Aceasta chestiune va reprezenta principala tema de discutie in cadrul reuniunii OMC prevazuta pentru luna septembrie, de la Cancun (Mexic).



Analistii au subliniat ca succesul discutiilor va influenta soarta negocierilor similare derulate la Doha (Qatar), care au inceput in noiembrie 2001 si urmeaza sa fie finalizate in ianuarie 2005.



Cercetatorul David Orden si-a exprimat scepticismul cu privire la concluziile negocierilor de la Doha, considerand ca acestea nu vor reusi sa puna la punct o reforma agricola completa. El a adaugat, insa, ca statele participante pot obtine progrese semnificative.



Pe de alta parte, David Orden a aratat ca statele in curs de dezvoltare trebuie sa ia masuri si a nivel intern, cum ar fi reducerea propriilor subventii agricole si ridicarea partiala a barierelor de import.



Fermierii din Statele Unite ar putea primi in acest an un ajutor guvernamental de aproape 19 miliarde de dolari. Principalele asociatii agricole americane conditioneaza orice propunere de diminuare a sprijinului federal de inlaturarea barierelor comerciale din statele in curs de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO