Business Internaţional

Fed vrea reducerea comisioanelor pentru tranzacţiile cu carduri

Autor: Dumitrescu Anca

19.12.2010, 23:35 12

Rezerva Federală (Fed) a propus reglementări care ar putea ducela scăderea cu 90% a comisioanelor pentru tranzacţiile princarduri, ceea ce ar provoca pierderi Visa şi MasterCard, transmiteBloomberg.

Fed a propus limitarea comisioanelor de transfer la 12 cenţi petranzacţie.

"Măsura afectează semnificativ modelul de afaceri alfurnizorilor de carduri", a declarat Scott Valentin, analist la FBRCapital Markets.

Visa şi MasterCard, cei mai mari operatori de reţele de cardurila nivel mondial, impun comercianţilor, în medie, un comision decirca 1% din preţul de achiziţie, indiferent de costuri, pe care îltransferă băncilor emitente.

Dacă va fi aprobată, modificarea, aflată în prezent în dezbaterepublică, va anula cea mai mare parte din veniturile anuale estimatela 15 miliarde de dolari ale băncilor americane care emit carduriVisa şi MasterCard, între care Bank of America, JP Morgan Chase şiWells Fargo.

"Aceşti giganţi ai cardurilor de credit şi băncile impuncomisioane care nu au nicio legătură cu costurile reale deprocesare, iar retailerii şi comercianţii nu au cum să negociezesau să se opună majorărilor", a declarat Richard Durbin, senatordemocrat din Illinois.

El a arătat că noua lege implică Rezerva Federală şi schimbăaceastă dinamică.

În urma informaţiilor, acţiunile Visa au scăzut cu 13%, iar celeale MasterCard cu 10%.

Fed nu a decis cum să aplice o regulă care să impună băncilor săpermită comercianţilor să aleagă între cel puţin doi operatori dereţele de debit pentru direcţionarea tranzacţiilor, o schimbarecare ar crea o concurenţă mai mare.

Potrivit MasterCard, Fed nu ia în considerare costurileintegrale suportate de emitenţii de carduri pentru operareaprogramelor de debit, iar noile reguli vor transfera costurile dela comercianţi la utilizatori.

"Experienţa demonstrează că utilizatorii şi nu băncile saureţelele de plată vor pierde cel mai mult ca urmare a noilorreglementări", a declarat Noah Hanft, jurist al MasterCard în NewYork. Visa, care obţine 20% din venituri din operaţiunile de debitdin SUA, a arătat că aplicarea acestor reglementări va produceconsecinţe nedorite pentru industria de profil şi utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO