Business Internaţional

Fed trebuie să majoreze rata dobânzii chiar cu preţul şomajului

23.08.2010, 23:47 17

Raghuram Rajan îi avertiza în anul 2005 pe bancherii centrali cuprivire la o posibilă criză financiară în cazul în care băncile îşipierd încrederea unele în celelalte. Acum, fostul economist-şef alFondului Monetar Internaţional spune că banca centrală americană(Fed) ar trebui să ia în considerare posibilitatea majorăriiratelor dobânzii chiar dacă rata şomajului rămâne la 10%, scrieBloomberg.
Ratele dobânzii apropiate de zero riscă să alimenteze creşteriartificiale ale preţurilor activelor sau să susţină com­paniiineficiente, spun Rajan şi William White, fost şef alde­parta­mentului monetar şi economic al Băncii Regle­men­telorInternaţionale.
După ce criza datoriilor din Europa scade în intensitate,pre­şedintele Fed Ben S. Bernanke ar trebui să înceapă ma­jo­rarearatei de referinţă a dobânzii cu până la 2% pentru ca aceasta să numai fie negativă în termeni reali, spune Rajan.
Un exemplu care să confirme opinia lui Rajan este situaţia de peWall Street, unde companiile încep să facă dis­po­nibilizări deşieconomia a ieşit din recesiune.
Economia fragilă, pie­ţele volatile, mo­di­fi­cările legate demodul în care sunt plătiţi traderii şi bancherii de investiţiiîncep să declanşeze redu­ceri de locuri de muncă ce ar puteainversa o recentă re­dresare a nivelului ge­ne­­ral al angajărilordin cadrul băncilor şi firmelor de servicii financiare.
Rajan, în prezent pro­fesor în cadrul Booth School of Business alUni­versităţii din Chicago, spune că nivelul apro­piat de zero alratelor dobânzii reprezintă un instru­ment de criză, iareconomiştii nu ştiu dacă beneficiile legate de utilizarea acestuiinstrument pe termen mai lung depăşesc costurile. Deşi inflaţia nureprezintă principala ameninţare acum, "nu putem fi pe deplinliniştiţi în această privinţă".
În acelaşi timp, nivelul apropiat de zero al dobânzilor ge­nerează"stimulente negative" pentru firmele financiare, adaugăRajan.
De asemenea, Fed ar putea prelungi astfel pro­ble­mele prinsusţinerea pieţei rezidenţiale şi evitarea creşterii preţurilor lalocuinţe.
La rândul său, William White arată că beneficiile ratelor scăzutear putea dispărea deja "într-o lume cu atât de multe datorii". Înpofida avertizărilor, Bernanke şi majoritatea oficialilor Fed nudau semne că ar schimba cursul de acţiune. Fed a coborât rata dereferinţă la 0-0,25% în decembrie 2008 şi din martie 2009 a anunţatcă ratele ar putea fi men­ţi­nute la acest nivel "pentru o perioadălungă de timp".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO