Business Internaţional

Fed testează rezistenţa a şase mari bănci americane la şocurile din zona euro

Fed testează rezistenţa a şase mari bănci americane la şocurile din zona euro

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

24.11.2011, 00:04 207

Banca centrală a SUA intenţionează să testeze rezistenţa a şase bănci americane importante la eventuale şocuri pe piaţă, inclusiv înrăutăţirea crizei datoriilor din Europa.

Fed va publica anul viitor rezultatele examinării. Testele privesc Bank of America, Citigroup, Goldman Sacks, JP Morgan Chase, Morgan Stanley şi Wells Fargo, bănci care au o activitate de tranzacţionare foarte dezvoltată, scrie agenţia Thomson Reuters. "Aceste bănci sunt îngrijorate în legătură cu situaţia din Europa. Într-o perioadă caracterizată prin aversiune la risc şi foarte multe probleme este nevoie de transparenţă", spune analistul bancar Nancy Bush.

Testele se vor baza pe variaţia preţurilor şi a ratelor de dobândă din a doua jumătate a anului 2008 şi pe "potenţialele modificări bruşte ale preţurilor de piaţă din Europa şi din sectorul financiar", potrivit Fed.

Într-unul din scenarii, rata şomajului ar putea ajunge la 13%, iar PIB-ul s-ar putea reduce cu 8%.

Fed va utiliza evaluarea planurilor de capitalizare ale băncilor pentru a determina dacă acestea dispun de suficiente resurse financiare necesare majorării dividendelor acordate sau pentru răscumpărare de acţiuni, sau din contră, dacă au nevoie de fonduri suplimentare.

Publicarea acestor informaţii va oferi investitorilor şi pieţelor mai multă certitudine în legătură cu stabilitatea sistemului bancar american într-un moment în care există temeri foarte mari legate de sistemul financiar din Europa.

Anunţarea testelor vine în contextul în care în centrul financiar londonez, unul dintre cele mai mari din lume, îngrijorările privind destrămarea zonei euro şi falimente în sistemul bancar au atins cel mai ridicat niel de după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO