Business Internaţional

Fed semnalizează posibile reduceri de dobânzi la dolari, aruncând pieţele emergente în extaz: cât de departe va merge şeful băncii americane cu relaxarea politicii monetare şi cu ce preţ?

Fed semnalizează posibile reduceri de dobânzi la...

Autor: Catalina Apostoiu

12.07.2019, 00:07 548

Preşedintele băncii centrale americane (Fed) Jerome Powell a oferit băncilor centrale de pe pieţele emergente un alt motiv solid pentru a reduce dobânzile, scrie Bloomberg.

Semnalul acestuia că Fed se pregăteşte să taie costurile de finanţare pentru prima dată într-un deceniu este unul fa­vo­ra­bil monedelor cu randamente mai mari, permiţând au­to­rităţilor monetare din ţările aflate în curs de dezvoltare să-şi re­la­xeze politica monetară fără a declanşa un exod al capitalului.

Este o oportunitate pentru strategi să-şi întărească econo­mi­ile în faţa creşterii mai lente, inflaţiei modeste şi tensiunilor co­merciale care afectează investişiile şi activitatea de pro­ducţie. În Asia şi Europa, activitatea fabricilor s-a contractat în iunie, în timp ce SUA a înregistrat un avans modest.

Powel a subliniat riscurile persistente la adresa economiei ame­ricane generate de războiul comercial purtat de preşe­din­tele Trump şi de încetinirea economică mondială, sugerând că o reducere de dobânzi ar putea fi decisă în cadrul şedinţei de po­litică monetară din această lună, potrivit The New York Times.

Faptul că Fed analizează o reducere de dobânzi într-un moment în care economia americană este puternică, iar creş­te­rea numărului locurilor de muncă este solidă eviden­ţiază în­gri­jorările lui Powel şi colegilor săi cu privire la viitorul ex­pansiunii economice record a economiei americane. Fed se aş­teaptă ca şomajul să rămână scăzut şi inflaţia să crească gra­dual, dar Powell a declarant că „nesiguranţa legată de ten­siu­nile comerciale şi temerile privitoare la soliditatea economiei mondiale continuă să îşi pună amprenta asupra perspectivelor economiei americane“.

Preşedintele Trump exercită presiuni asupra Fed, care nu a mai redus dobânzile de când le-a adus la aproape zero în timpul crizei financiare, să reducă costurile de finanţare. Acesta a declarat Fed-ul ca fiind cel mai mare risc la adresa economiei americane. Powell a insistat că Fed-ul nu va ceda în faţa presiunilor politice şi va face ce este necesar pentru a susşine creşterea economiei.

Investitorii se aşteaptă la o reducere cu un sfert de punct procentual în şedinţa de la sfârşitul lunii iulie, iar pariurile că reducerea ar putea fi chiar de 1% sunt în creştere.

Comentariile lui Powell au ridicat semne de întrebare dacă Fed-ul nu va fi obligat să urmeze eforturi mai agresive de stimulare în următoarele luni, scrie Financial Times.

O primă provocare pentru Powell este că investitorii pariază masiv pe reduceri de dobânzi, iar dacă acestea nu vor veni, banca centrală riscă să fie aspru criticată.

În acelaşi timp, relaxarea nu va veni fără costuri. Sonal Desai, de la Franklin Templeton, avertizează că deciziile Fed ar putea crea distorsiuni pe pieţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO