Business Internaţional

Fed schimba munitia in lupta cu recesiunea

16.12.2008, 17:19 24

Banca centrala americana urma sa ia ieri o decizie privitoare la reducerea ratei de referinta a dobanzii (de la 1% pe an acum) pana la cel mai scazut nivel din istorie, pregatindu-se in acest context pentru unul din cele mai indraznete experimente din istoria sa de 94 de ani: utilizarea bilantului sau drept principal instrument de politica monetara, scrie Bloomberg.

Banca centrala era asteptata sa-si semnaleze intentia de a canaliza credite catre companii si consumatori prin extinderea bilantului sau de 2.260 de miliarde de dolari (1.677 mld. euro).
Presedintele Fed are in vedere noi actiuni de combatere a crizei de credit si evitare a transformarii celei mai dramatice recesiuni dintr-un sfert de secol intr-o criza grava. Exista riscul ca credibilitatea bancii sa fie afectata daca aceasta nu va comunica in mod clar o noua strategie de manipulare a masei monetare, intr-o perioada in care membrii conducerii sale au pareri diferite privitoare la acest subiect.
"Ne asteptam ca FOMC sa mentina perspectivele privitoare la politica monetara deschise, in conditiile in care nu exista semne ca s-ar fi ajuns la un consens privitor la o noua abordare", a declarat Louis Crandall, economist-sef in cadrul Wrightson ICAP.
Speculatiile investitorilor conform carora Fed isi va relaxa politica monetara au impins randamentele titlurilor de trezorerie pe 10 ani la cel mai scazut nivel din 1954. Dolarul s-a tranzactionat aproape de un minim de doua luni in raport cu euro.
Bernanke indica intr-un discurs pronuntat pe 1 decembrie ca strategii vor trebui sa se concentreze pe furnizarea de lichiditati, ce include optiuni cum ar fi achizitionarea de titluri de trezorerie pentru injectarea de noi lichiditati in economie.  Un angajament oficial de extindere a bilantului ar constitui "cea mai extraordinara abordare de pana acum", a declarat Brian Sack, fost economist in cadrul departamentului de probleme monetare a Fed.
Intrunirea conducerii Fed, ce urma initial sa dureze o singura zi, a fost prelungita la doua zile pentru a se lua in discutie optiunile pe care banca centrala le are dincolo de reducerea ratei de referinta a dobanzii.
"Este o adevarata provocare din punct de vedere al comunicarii", spune William Ford, fost sef al Atlanta Fed. "Vor fi necesare eforturi reale pentru a oferi detalii privitoare la modul in care vor functiona aceste optiuni", pentru ca "oamenii nu stiu cum sa interpreteze ceea ce se spune".
Conducerea bancii a redus rata de referinta cu 4,25 puncte procentuale din luna septembrie a anului trecut. Ultima data cand comitetul a redus rata la 1%, in 2003, Statele Unite depasisera deja o recesiune.
Nu este clar cat de precisi vor fi termenii pe care-i va utiliza banca centrala in declaratia sa privitoare la optiunile pe care le are dupa ce nu va mai putea recurge la reduceri de rate. Bernanke a invocat in mod repetat atributii de urgenta la care nu s-a mai recurs din anii '30 si a extins fluxul creditelelor dinspre Fed catre economie cu 1.400 de miliarde de dolari. "Atentia Fed se va muta pe politici de credit menite sa imbunatateasca circulatia fondurilor pe pietele financiare", declara Mark Gertler, profesor in cadrul New York University.
Planurile Fed de achizitionare de credite de consum de 200 mld. $ si titluri bazate pe ipoteci de 600 mld. $ sugereaza ca acestia considera ca ratele se mentin ridicate in cazul creditelor imobiliare si al cardurilor de credit din cauza reticentei bancilor de a acorda imprumuturi.
 
BCE ar putea garanta imprumuturile interbancare
 
Banca Centrala Europeana (BCE) ia in calcul posibilitatea adoptarii unor planuri radicale, in incercarea de a scoate din criza piata europeana a imprumuturilor interbancare, a declarat un oficial al institutiei, citat de Financial Times. Printre posibilitatile vehiculate se numara infiintarea unui birou de decontare, care sa sprijine reluarea operatiunilor de pe piata interbancara, prin garantarea tuturor imprumuturilor din acest segment, a declarat Lucas Papademos, vice-presedintele BCE. Ideea garantarii imprumuturilor interbancare vine in conditiile in care amplificarea turbulentelor financiare a condus la eliminarea increderii in randul bancilor, inghetand imprumuturile reciproce intre acestea. Si asta in situatia in care piata interbancara este considerata motorul intregii industrii financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO