Business Internaţional

Fed mentine dobanda la dolar la 2% ca sa nu "agite apele"

07.08.2008, 20:42 11

Banca centrala a SUA (Fed) a mentinut rata dobanzii de referinta la 2%, atragand atentia ca exista in continuare posibilitatea unei deteriorari a situatiei economice. De asemenea, cresterea preturilor ramane una dintre principalele probleme cu care se confrunta Ben Bernanke, presedintele Fed, scrie Bloomberg.
Analistii financiari sunt de parere ca Fed nu se grabeste sa majoreze prematur rata dobanzii de referinta pentru ca ar putea duce la cresterea ratei somajului si ar alimenta instabilitatea de pe piata financiara americana.
"Nu vor sa agite apele si mai mult", a declarat Lyle Gramley, fost guvernator al bancii centrale americane. "Vor sa reaminteasca populatiei ca principala grija a Fed ramane ca si pana acum inflatia, insa nu vor face nimic in acest sens, cel mai devreme pana la sfarsitul anului", a adaugat Gramley.
Anuntul Fed a facut ca indicele bursier Standard & Poor's 500 sa inregistreze cea mai mare crestere din aprilie si pana in prezent. Sansele ca Fed sa majoreze rata dobanzii la sfarsitul lunii octombrie au scazut de la 53% la 43%.
"Concluzia la care investitorii americani au ajuns este ca Fed nu se gandeste sa majoreze rata dobanzii prea curand", a declarat Stephen Stanley, economist-sef in cadrul firmei de brokeraj RBS Greenwich Capital Markets. "Oficialii bancii centrale incearca sa nu produca agitatie printre investitori, astfel incat acestia sa nu speculeze deciziile Fed, ceea ce ar putea avea efecte negative pe termen lung", a adaugat Stanley.
Decizia Fed de a mentine rata dobanzii neschimbata a fost adoptata cu un vot de 10 la 1, in favoarea majorarii ratei dobanzii fiind guvernatorul Fed al statului Texas Richard Fisher.
Inainte de adoptarea deciziei, analistii economici erau de parere ca si guvernatorii Fed ai statelor Minneapolis si Philadelphia, respectiv Gary Stern si Charles Plosser, ar putea vota in favoarea majorarii ratei dobanzii de referinta, dupa ce luna trecuta ambii declarau public ca o asemenea masura trebuie adoptata. Se pare insa ca amandoi au preferat sa pastreze deocamdata rata dobanzii nemodificata de teama cresterii inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO